Kultur & Nöje.

2017-04-13 12:00
  •  Richard Ottosson. Bild: Daniel Johansson
    Richard Ottosson.
  • Bild: Daniel Johansson
  • Bild: Daniel Johansson

Nya biografchefen: Jag hoppas på filmfestival i Jönköping igen

Jönköping har fått en ny biografchef på SF Bio. Och han lämnar ett besked som kommer att glädja många filmintresserade i stan.
​ – Som biografchef vill jag göra allt jag kan för att Jönköpings filmfestival ska bli verklighet igen, säger Richard Ottosson.

Metropolis, Nosferatu, Der Golem. Det är klassiska filmaffischer som pryder väggarna i den nya biografchefens stora fyrarumslägenhet i Jönköping. Det är filmaffischer som blandas med antika filosofer i bokhyllan och flera schackbord i vardagsrummet. Men allting började med Top Gun

Vi backar bandet drygt 25 år. Richard Ottosson var en kille i de begynnande tonåren när han för första gången såg Tom Cruise i rollen som stridspiloten Maverick. Men, även om det lite oväntat var hans första riktigt starka filmupplevelse, så var det inte biografchef han skulle bli då. Nej, Ottosson skulle förstås bli stridspilot. Till skillnad från många andra tonåriga Maverick-beundrare så gjorde han däremot verklighet av planerna – i alla fall så långt det var möjligt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8Sökte till drömyrket

Så fort han fick chansen gjorde han lumpen. Och direkt efter det sökte han till drömyrket som är väldigt få förunnat i Sverige. Han gjorde allt han kunde. Han tränade sig både fysiskt och psykiskt i månader. Han ville ingenting annat just då.
– Det var som Will Smith sade någon gång ”There’s no reason to have a plan B because it distracts from plan A”, säger Ottosson.

Han reste fram och tillbaka till Stockholm för att genomföra testerna. Och han klarade dem ett efter ett. Enda tills det kom till det sista. Det sista testet är hemligt. Ottosson får inte gå in på detaljer om vad det gick ut på. Vad han kan säga är däremot att det var det enda test som det inte gick att förbereda sig inför. Och där föll han – på målsnöret.

Hans enda plan försvann. Men han hade fått lära sig innebörden av att jobba målmedvetet. Ottosson tog då i stället jobb på ett säljbolag och bara några månader senare var han säljchef. Sedan dess har han gjort chefskarriär i flera olika bolag. Men det är nu, många år senare, som han känner sig som mest hemma, säger han.

När han tillträdde för en månad sedan var det med en rivstart direkt. SF Bio firar tio år i Jönköping den här våren. Och i maj planeras stora festligheter som just nu tar mycket av hans tid.
– Vi tittar på möjligheten att ha en smygpremiär där Jönköping kan vara först ut med att se filmer. Och det kommer att vara roliga aktiviteter för både barn och vuxna. Men mycket är oklart ännu, säger Ottosson om festligheterna.

Synas i urvalet

Om hans tillträde kommer att synas i urvalet av filmer vågar han däremot inte sia om ännu.

Men om du får drömma. Vad kommer vi att få se med dig som biografchef under de närmsta åren?
– Jag hoppas att Jönköpings filmfestival ska komma tillbaka. Som biografchef kommer jag att göra allt jag kan för att det ska bli verklighet.

Han fortsätter:
– Och vi kommer att titta på möjligheten att köra nattföreställningar och den typen av nya grepp.

SF Bio kan ibland kritiseras för att det visas mycket mainstream-film. Vad tänker du om det?
– Det tycker jag är lite orättvis kritik. Vi har ett väldigt brett utbud redan i dag. Men de smalare filmerna får inte lika mycket utrymme i media tyvärr, säger Richard Ottosson.  

• Namn: Richard Ottosson.
• Aktuell: Ny biografchef i Jönköping.
• Ålder: 39 år.
• Familj: Singel.
• Bor: Lägenhet.
• Favoritcitat: ”All work and no play makes Jack a dull boy” – Jack Nicholsons karaktär i The Shining.
Senast sedda film: Daniel Espinosas sci-fi ”Life”.
• Senast lästa bok: ”Buzz” av Anders De La Motte.