Kultur & Nöje.

2017-12-29 09:00
Nyårsfirandet blir av i Rådhusparken som tidigare.  Bild: Daniel Johansson
Nyårsfirandet blir av i Rådhusparken som tidigare.

Omstridda nyårsfirandet tillbaka i Rådhusparken

Jönköpings kommuns nyårsfirande har varit omdiskuterat i flera år. I år fanns stora planer på förändringar – men det blir ändå ganska exakt som det brukar.
​ – Det går inte att göra alla nöjda, säger Anders Hulusjö (KD), ordförande i kommunfullmäktige och ansvarig för firandet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Kommunens nyårsfirande har av tradition ägt rum på nyårsdagen. Men efter en omröstning som kommunen anordnat på webben bestämdes att firandet skulle flyttas till Spira på nyårsafton istället. Drygt två veckor senare, i mitten av november, meddelade Jönköpings kommun att planerna ändrats igen och att kommunens nyårsfirande blir som vanligt och därmed äger rum i Rådhusparken på nyårsdagen.

– Det gick inte att få folk att ställa upp på så kort varsel. Det var problem med att ordna både tekniker och artister, berättar Anders Hulusjö (KD) som är ordförande i kommunfullmäktige och ansvarig för firandet.

Planen är nu att kommunen skall vara ute i bättre tid i sin planering av nyårsfirandet nästa år. Men det innebär inte att nästa års firande automatiskt flyttas till nyårsafton.

– Enkäten som vi genomförde var inte tillräckligt omfattande för att ge en klar bild av vad Jönköpingsborna föredrar. Det var helt enkelt för dåligt underlag för att dra några säkra slutsatser. Vi skall försöka göra någon slags opinionsundersökning under nästa år, så får vi se vad folk vill. Men det är väldigt populärt att komma på nyårsdagen, så bevisligen är det många som gillar det nuvarande alternativet också, säger Anders Hulusjö (KD).

Anders Hulusjö uppskattar att det är ungefär 1500 människor som brukar besöka kommunens nyårsfirande i Rådhusparken.

Fyrverkerier trots protester

Även i år kommer kommunen att anordna fyrverkerier. Detta trots att det under senare år har varit en ständig debatt om just det. Kritiken brukar komma från djurägare som pekar på att de höga smällarna skrämmer och stressar deras husdjur.

– Det går inte att göra alla nöjda. Jag tror att många av dem som kommer till vårt firande vill se fyrverkerier. Det rör sig bara om sju till åtta minuters fyrverkerier, säger Anders Hulusjö.

Fyrverkerierna kommer att avfyras någon gång mellan 16:30 och 16:45 på nyårsdagen. Anders berättar att man har undersökt möjligheten att  ersätta de traditionella fyrverkerierna med någon form av digital lösning i form av laser och ljudshow istället – men det blir för dyrt.

– Vi har tittat på att skapa en upplevelse med digitalt ljus eller ljud. Men då blir det minst 20 gånger dyrare. Och ska det vara effektfullt så måste det vara ljud till och då kan det vara lika störande som fyrverkerier. Så det är inte aktuellt just nu. Men teknikutvecklingen går ju framåt och lösningar blir billigare. Så det kanske blir aktuellt om några år, berättar Anders Hulusjö.

 

Jönköpings kommuns officiella nyårsfirande arrangeras traditionsenligt på nyårsdagen i Rådhusparken. Här är hela programmet:

 • 15.50 Musik av Allianskyrkans musikkår under ledning av Magnus Rydberg
 • 16.00 Fanfar
 • 16.01 Programpresentation av kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Johnny Lilja.
 • 16.02 Sång av solist och barnkören Nova under ledning av Edward Eklöf. Musik: Hör på, hör på och Drömljus, av Dan Bornemark - kopplingar till Agenda 2030 och Mänskliga rättigheter.
 • 16.10 Diktläsning och dans av elever från kulturskolan under ledning av Izabella Simonsbacka, Kulturskolan.
 • 16.18 Musik och sång av solist och barnkören Nova under ledning av Edward Eklöf samt Allianskyrkans musikkår under ledning av Magnus Rydberg. Musik: Hej mitt vinterland, Happy New year.
 • 16.26 Nyårstal av kommunfullmäktiges ordförande Anders Hulusjö.
 • 16.28 Ett fyrfaldigt leve och nationalsången uppförs av barnkören Nova under ledning av Edward Eklöf samt Allianskyrkans Musikkår under ledning av Magnus Rydberg.
 • 16.30 Fyrverkeri av Göteborgs fyrverkerifabrik från Hamnpiren.
 • 16.40 Slut.Hemvärnet står fanvakt under hela programmet samt assisterar vid fyrverkeriet på Hamnpiren.