Kultur & Nöje.

2017-09-01 14:38
Mattias Åkeson, som har lett projektet, är konstnär verksam sedan slutet av 90-talet. Pressbild
Mattias Åkeson, som har lett projektet, är konstnär verksam sedan slutet av 90-talet.

Österängens konsthall är tillbaka med ”Monument”

På lördag öppnar Österängens konsthall dörrarna för höstsäsongen. De gör det med vernissage för fortsättningen på utställningen ”Monument”.
​– Det är alltifrån barn på Österängsskolan till en irakisk byggnadsingenjör som har gjort skulpturförslag så det är jätteroligt, säger verksamhetschefen Johanna Linder.

För bara en vecka sedan fick Johanna Linder Vätterhems utmärkelse ”Årets Prestation”. En stor anledning till att hon fick det var för hur hon, genom Österängens konsthall, har lyckats engagera hyresgästerna på Österängen i konstprojekten.

Ett av de projekten är ”Monument” som nu fortsätter med en stor utställning i konsthallen.

Porträtt av Österängen

Projektet har redan pågått i ett år. Privatpersoner har kunnat delta genom att, tillsammans med konstnären Mattias Åkeson, skapa egna monument. I våras ställdes några av dem ut i full skala på Österängen. Men det som då visades upp var bara en bråkdel av det som har gjorts inom projektet.

– Vi har under året byggt upp ett arkiv med ett 50-tal förslag som är mer eller mindre genomarbetade. En del är en enklare skiss och andra är avancerade modeller med genomskärning och alla vinklar. I den här utställningen visar vi alla förslag som har kommit in hittills, säger Johanna Linder.

Utöver monumentet visas det även en film av Mattias Åkeson. Filmen är ett porträtt av Österängen influerad av de möten han har haft med deltagarna i projektet.

Vilka förtjänar att få ett monument?

Under vernissagen kommer Linder och Åkeson att föra ett samtal om vad som egentligen är ett monument – och också om problematiken med monument över personer som kanske inte alltid är positiva.

– Utställningen har fått förnyad aktualitet efter händelserna i Charlottesville och den debatt som pågår om monumentens betydelse. Vilka förtjänar att få ett monument rest över sig? säger Johanna Linder.

Den problematiken har de däremot inte haft under arbetet med ”Monument” på Österängen.
– Det som är roligt är att i normala fall är det kungar, krig och kända personer som får monument resta över sig. Men här är det monument över vardagen och människors egna livsberättelser.

Mattias Åkeson, som har lett projektet, är konstnär verksam sedan slutet av 90-talet. Han är utbildad på Konsthögskolan i Bergen och har bland annat ställt ut på Norrköpings konstmuseum, Botkyrka konsthall och Konsthall C.

Utställningen pågår till den 8 oktober. Missar du den då kommer du däremot få en ny chans att se delar av den i samband med Mänskliga rättighetsdagarna på Elmia i november.

 

• VAR? Österängens konsthall.
• NÄR? 2/9–8/10.
• HUR? Stor utställning av alla Monument som gjorts under projektet.