Kultur & Nöje.

2017-09-08 12:00
Bild: Lars Kroon

Premiär för “Les Misérables” – SMOT:s största satsning

I morgon lördag är det premiär för SMOT:s största satsning någonsin. I samarbete med Wermland Opera får Jönköping nu se den hyllade uppsättningen av “Les Misérables”.
– Jag uppmuntrar verkligen folk att komma och se det. Det är skådespelare i världsklass. Det kommer att bli väldigt speciellt, säger den brittiska regissören James Grieve.

”Världsklass”, skrev Dagens nyheters recensent när musikalen sattes upp på Wermland opera. Storsatsningen hyllades av en enig kritikerkår. Och med storheter som James Grieve, regissör, och David White, musical director, är det här också något annat än vi är vana att se på scenerna i svenska mellanstora städer.

David White fanns med redan då musikalen sattes upp för allra första gången på engelska i London på 1980-talet. Där fortsatte musikalen sedan spelas år efter år. Den har till och med gått om Andrew Lloyd Webbers ”Cats” som den längst spelade musikalen någonsin. Flera har hyllat den som världens bästa musikal.

Samspelt ensemble

När den nu kommer till Jönköping så har ett fåtal lokala skådespelare kommit till, bland annat Alexander Lycke och Andreas Glans. Men till stora delar är det samma ensemble som på Wermlands opera. En del mindre förändringar har fått göras för att anpassa det till scenen på Spira. Men det är en samspelt ensemble som redan har satt upp musikalen 122 gånger i Värmland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”En episk berättelse”

”Les Misérables” bygger på Victor Hugos roman ”Samhällets olycksbarn”. Den utspelar sig i det efter-revolutionära Frankrike på 1800-talet bland demonstrationer och kraven på frihet, jämlikhet och broderskap.
– Det är en episk berättelse. Och studentdemonstrationerna för 200 år sedan har vissa likheter med det som händer i dagens politik. Det är en musikal som brukar uppskattas även av dem som normalt inte ser musikaler, säger David White.