Kultur & Nöje.

2017-04-28 12:00
  • Bild: Kicki Alm/Svenska kyrkan
  • Bild: Kicki Alm/Svenska kyrkan
  • Bild: Kicki Alm/Svenska kyrkan
  • Bild: Kicki Alm/Svenska kyrkan

Premiär för musikal av Loyd Webber i Jönköping

I kväll är det premiär för Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat på Jönköpings teater. Den klassiska Andrew Loyd Webber-musikalen sätts upp av flera Jönköpingskörer, Teaterstickorna – och en grupp konfirmander.

 

Allting började med konfirmanderna. Kyrkomusikern Edward Eklöf ville skapa en konfirmandgrupp som kunde ha ett musikalkoncept. Det är en helt ny satsning som sedan ledde fram till idén om att sätta upp den klassiska musikalen tillsammans med andra aktörer.

Under de senaste månaderna har sedan förberedelserna varit intensiva inför premiären på Jönköpings teater i kväll.

”Väldigt aktuell historia”

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, eller det lite tråkigare svenska namnet Josefs drömrock, är en av de klassiska musikaler Andrew Loyd Webber skrev tillsammans med Tim Rice. De skrev den två år innan Jesus Christ Superstar. Handlingen utspelar sig kring den bibliska berättelsen om Josef i Gamla testamentet som såldes som slav av sina egna bröder.
– Det är en väldigt aktuell historia om att förlåta och försöka hjälpa. Och framför allt att våga tro på att vi kan få en ljusare morgondag, säger Edward Eklöf.

Körerna

Precis som i Jesus Christ Superstar sjungs all dialog genom hela musikalen. Det gör att körerna tar ganska stor plats på scenen.
– Det är väldigt mycket kör. Det är också en anledning till att vi har valt den här. Det är sång och musik från första rutan till sista akten, säger Edward Eklöf.

Svenska kyrkan är arrangör för uppsättningen. Eva Edevik står för regi och Sanna Holmgren Jonsson för koreografi. Den svenska översättningen av pjäsen gjordes av Kimmo Eriksson inför en uppsättning i Stockholm 2011.

 

 

Josefs drömrock sätts bara upp tre gånger, i dag och i morgon. 
• Fredag 28/4 19.00–20.15
• Lördag 29/4 15.00–16.15
• Lördag 29/4 18.00–19.15