Kultur & Nöje.

2017-05-05 12:00
 • Sanna-Maria Bolin och Lars Damberg är två av skådespelarna. Pjäsen utspelar sig i en park där två personer ska sätta fast en snara på en gren. Bild: Lars Kroon
  Sanna-Maria Bolin och Lars Damberg är två av skådespelarna. Pjäsen utspelar sig i en park där två personer ska sätta fast en snara på en gren.
 • Simon Andersson, Beata Lord och Klara Tovhult är med i ensamblen. ”Det ska bli väldigt spännande att se helheten nu. Det har varit ett fantastiskt arbete, alla i ensemblen har höjt sig till en sanslös nivå, säger regissören Erik Norén. Bild: Lars Kroon
  Simon Andersson, Beata Lord och Klara Tovhult är med i ensamblen. ”Det ska bli väldigt spännande att se helheten nu. Det har varit ett fantastiskt arbete, alla i ensemblen har höjt sig till en sanslös nivå, säger regissören Erik Norén.
 • På torsdag är det premiär för ”Snaran” – en ”absurd musikalisk dialog om livet och dess eventuella mening”. På bilden Anton Fernström. Bild: Lars Kroon
  På torsdag är det premiär för ”Snaran” – en ”absurd musikalisk dialog om livet och dess eventuella mening”. På bilden Anton Fernström.

Premiär för nyskriven pjäs

På torsdag är det premiär för ”Snaran” på Spira. Det är en helt nyskriven pjäs som sätts upp av Freja-ensamblen.
​– Vi har valt att kalla den en absurd musikalisk dialog om livet och dess eventuella mening, säger dramatikern Erik Norén.

Pjäsen utspelar sig i en park där två personer ska sätta fast en snara på en gren. Men ju mer tiden går desto mer inser de hur omöjligt det är att fästa den där snaran. Det samtidigt som publiken får se tillbakablickar från deras liv.

Pjäsen är skriven av dramatikern Erik Norén som även regisserar. På scenen står Freja-ensamblen som består av 14 unga vuxna med diagnoser inom autismspektrat. Skådespelarna känns igen från flera tidigare uppsättningar genom åren. I huvudrollerna ser vi Sanna-Maria Bolin och William Vårbrant.

– Det ska bli väldigt spännande att se helheten nu. Det har varit ett fantastiskt arbete, alla i ensemblen har höjt sig till en sanslös nivå. Det har varit väldigt stora framsteg av ensemblen, säger Erik Norén.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Skrattet fastnar i halsen

Han konstaterar att pjäsen lyfter fram mycket av den stress och de prestationskrav som finns i både skolan och arbetslivet. Vad händer med vår identitet när vi hela tiden strävar efter nya och ofta ouppnåeliga resultat? Eller är det den jakten som är vår nya identitet? Samtidigt är det en pjäs som är tänkt att underhålla och få publiken att skratta.

– Det är något i helheten här som kommer att bli jättehärligt. Det är samma pirr som det alltid är inför en premiär.

Vad hoppas ni att besökarna ska ta med sig hem när de går hem?
– Det är en svår fråga. Men jag tror att i den här föreställningen, med den absurda dialogen, så får vi mycket skratt. Men jag tror ändå att tanken efteråt ska vara att vad var det jag egentligen skrattade åt? Att man växer genom skrattet och den absurda situationen. Och när man kan smälta det här och sätta det i relation till annat så fastnar skrattet i halsen, säger Erik Norén.

 

VAD? Premiär för ny pjäs av Freja-ensamblen.
VAR? Spira.
NÄR? Torsdag 11 maj.
Pjäsen sätts upp till och med 17 maj.

Freja Musikteater är en ensemble bestående av 14 unga vuxna med diagnoser inom autismspektrat.
• Verksamheten har funnits i Jönköping i snart tio år.