Kultur & Nöje.

2017-09-22 12:00
För den breda publiken i Jönköping är Johan Forsman kanske framför allt känd som artisten bakom ”Fössta tossdan i mass”-låten. På tisdag kör han sina tolkningar av Cornelis låtar på Nyfiken. Bild: Mikael Nyander
För den breda publiken i Jönköping är Johan Forsman kanske framför allt känd som artisten bakom ”Fössta tossdan i mass”-låten. På tisdag kör han sina tolkningar av Cornelis låtar på Nyfiken.

Premiär som Knegarn som Cornelis

På tisdag är det live-premiär för Johan ”Knegarn” Forsmans nya koncept. Spelningen på Nyfiket blir den första där han enbart spelar låtar av Cornelis Vreeswijk.
​– Jag ser det här som en startpunkt, säger han.

Det började med en spelning på Piren i somras. Forsman spelade en låt av Cornelis Vreeswijk och fick genast önskemål från publiken om att spela fler. Så han körde en låt till och lite otippat började något helt nytt växa fram. Hans tolkningar var bättre än han själv hade vågat tro – och hans röst låter väldigt nära originalet.

Det här sammanföll med att stans kanske produktivaste trubadur hade skrivkramp. Johan Forsman hade för första gången på flera år inte skrivit en enda ny låt på ett halvår.

Efter Piren-spelningen började han fokusera på att spela Cornelis-låtar som han sedan lade upp på Facebook. Gensvaret var bra och nu gör han det till ett helt koncept.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Det passar mig bra. Det svåra är gitarrspelet. Det är ganska avancerat det Cornelis gör på gitarren. Det gränsar nästan till slagverk när han slår på gitarren. Men sångmässigt ligger det nära mig, säger Johan ”Knegarn” Forsman.

Trubadur med lång karriär

För den breda publiken i Jönköping är Johan Forsman kanske framför allt känd som mannen bakom ”Fössta tossdan i mass”-låten. Två år i rad har han spelat den i P4. Och i våras var han även med i Nyhetsmorgon på TV4.

Men trubaduren har en lång karriär bakom sig. Han började redan på 1990-talet i indiepop-bandet Stargazer – som på den tiden var signade av samma skivbolag som The Ark. De släppte en EP på skivbolaget men lyckades aldrig nå samma höjder som grabbarna från Rottne.

Under början av 2000-talet började Johan Forsman i stället gå över till att blir trubadur. Med förebilder som Wilmer X och Stefan Sundström började han skriva egna visor med tydliga underifrånperspektiv. 2006 gav han ut sin första skiva under namnet Knegarn och sedan dess har det blivit totalt 14 EP:n och album utgivna av honom själv. Och vid sidan av allt det spelar han bland annat i coverbandet Wanted.

Men med Cornelis hoppas nu Johan Forsman vara på väg mot någonting helt nytt. Efter premiären på Nyfiket på tisdag hoppas han kunna ta konceptet vidare med spelningar på flera platser i länet.

– Jag har inga datum men det finns intresse på lite olika håll, säger han.

Vad ska man förvänta sig när man ser dig på tisdag?
– Har du inte hört Cornelis innan får du en ganska bra introduktion. Nästan alla låtar är väldigt kända. Det är bara ett par stycken jag har valt ut bara för att jag gillar dem själv, säger han och slår samtidigt ett slag för att Kulturhuset erbjuder billig mat under Folkköket som pågår samtidigt.

Något album med bara Cornelis-låtar lär vi däremot inte få se. Skrivkrampen är slut och Johan Forsman planerar att ge ut ett album med mer klassiska Knegarn-låtar någon gång under det närmsta året.

• NÄR? Tisdag 18.30.

• VAR? Nyfiken på Kulturhuset.

• HUR? Premiär för ”Knegarn sjunger Cornelis”