Kultur & Nöje.

2017-11-17 12:00
Bild: Lars Kroon

Skådespelare i manifestation om #tystnadtagning på Spira

Efter #metoo och #tystnadtagning. Nu kommer vittnesmålen från den senare att läsas upp på teaterscener runt om i Sverige. På söndag kan du höra lokala skådespelare läsa dem på Spira.
   – Nu gör vi det här tillsammans, säger Hannah Schön, skådespelare på Smålands musik och teater.

I svallvågorna efter #metoo kom #tystnadtagning. I dagsläget har 704 av landets kvinnliga skådespelare ställt sig bakom uppropet som vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp inom teater- och filmbranschen.

Läser upp vittnesmålen

Uppropet har fått ett enormt genomslag. Teatrar har hållit krismöten och kulturminister Alice Bah Kuhnke har gått ut och sagt att hon är chockad över vittnesmålen.

Nu tas nästa steg i debatten. Under helgen kommer vittnesmålen att läsas upp på tolv teaterscener runt om i Sverige.

– Vi kommer inte längre att vara tysta. Vi kommer att ställa de ansvariga till svars och låta rättsväsendet göra sitt jobb när det finns anledning till det. Vi kommer att lägga skammen där den hör hemma – hos förövaren och den som skyddar honom, säger skådespelarna i ett gemensamt uttalande.

Alla står enade

Även skådespelare i Jönköping medverkar i uppropet. På söndag kan du höra lokala skådespelare läsa dem på Spira i Jönköping. Det är samma vittnesmål som kommer att läsas upp överallt i landet. Tanken är alltså inte att lyfta fram vad som eventuellt kan ha skett på varje ort – utan snarare att alla tillsammans står upp mot problemen.

– Det är inte längre intressant om det är mitt vittnesmål eller om det handlar om någon skådespelare i Stockholm. Nu gör vi det här tillsammans, säger Hanna Schön, skådespelare på Smålands musik och teater.

Hon fortsätter:
– Hela poängen är att nu är det inte på individnivå utan nu är det på strukturnivå. Det kommer att läsas upp texter och nya vittnesmål i hela landet. Det kommer att läsas upp på alla stora scener.

 

 

Manifestationen börjar klockan 19 på söndag på Kulturhuset Spira.