Kultur & Nöje.

2017-12-01 12:00

Stort firande av Finland – i Jönköping

Onsdag den 6 december firar Finland 100 års självständighet. Det uppmärksammas stort även i Jönköping med högtidligt firande på Jönköping University – och visning av finsk krigsfilm på SF Bio,
   – Vi kan lära oss mycket av Finlands historia, säger professor Hans Albin Larsson, som kommer att föreläsa om Finland under firandet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den 6 december firas Finland över hela världen. Utöver det självklart stora firandet i Helsingfors kommer bland annat amfiteatern Colosseum i Rom att lysas upp i den finska flaggans färger. Även i Jönköping märker vi av firandet av vårt östra grannland.

På Jönköping University arrangerar Föreningen Norden ett högtidligt firande. Professor Hans Albin Larsson kommer att föreläsa om Finlands historia samtidigt som violinisten Julia Sandwall spelar finsk tango.

– Jag försöker lyfta fram hur Finland har blivit till vad det är, säger Hans Albin Larsson.

Går igenom landets historia

Han kommer att gå igenom Finlands historia från alla år då landet var en del av Sverige till den ryska tiden och vidare till självständigheten.

– Vi kan lära oss väldigt mycket om hur Finland har hållit fast vid vissa grundprinciper lagstiftningsmässigt, kulturellt och försvarat sig mot utländskt inflytande och tryck. Och det här samtidigt som man har försökt att modernisera landet och utvecklat en demokratisk nation.

Firandet på onsdagen är avslutningen efter att Föreningen Norden haft en rad samlingar på Finlands-tema under året. Så sent som tidigare i veckan besökte bland annat den hyllade finlandssvenska författaren Kjell Westö Huskvarna.

Även SF Bio uppmärksammar

Men det är inte bara Föreningen Norden som uppmärksammar Finland i Jönköping. Finska Föreningen har redan haft ett stort firande. Och även SF Bio uppmärksammar det finländska firandet med att visa den nyproducerade finska krigsfilmen ”Okänd Soldat” i Jönköping. Filmen baserar sig på Väinö Linnas klassiska roman om fortsättningskriget i Finland.

En tidigare filmatisering av boken brukar traditionellt visas i Finland varje år på självständighetsdagen. Men inför jubileumsåret har en helt ny film gjorts med samma roman som grund. Det är den dyraste film som någonsin har producerats i vårt östra grannland och den är regisserad av Aki Louhimies som har stått bakom flera av de största finländska biosuccéerna under 2000-talet. På de finländska biograferna visas en tre timmar lång version av krigsfilmen. I Sverige får vi se den drygt två timmar långa internationella versionen.

Finlands självständighet:

• Efter Oktoberrevolutionen i Ryssland förklarade sig Finland självständigt den 6 december 1917. Självständigheten godtogs av Lenin på nyårsafton samma år. Finland hade då varit en del av Ryssland sedan 1808–1809 års krig. Innan dess var Finland en del av Sverige.

•Firandet på Jönköping University börjar 15.00 på onsdagen. Hans Albin Larsson föreläser och Julia Sandwall står för musiken.

•På SF Bio visas ”Okänd soldat” klockan 15.15 samt 18.15.