Kultur & Nöje.

2017-10-13 12:00
 • När jubileet kör igång i Jönköping nästa vecka är det just med årets succé ”Ankomsten”, en nyskriven pjäs baserad på Shaun Tans bildroman. Bild: Press
  När jubileet kör igång i Jönköping nästa vecka är det just med årets succé ”Ankomsten”, en nyskriven pjäs baserad på Shaun Tans bildroman.
 • Ankomsten spelas på Jönköpings Teater måndag, tisdag och onsdag nästa vecka. Bild: Press
  Ankomsten spelas på Jönköpings Teater måndag, tisdag och onsdag nästa vecka.
 • – Det är sällan man får en möjlighet att se en så visuell och gripande berättelse. Den är väldigt speciellt berättad, säger Jesper Arin om pjäsen ankomsten. Bild: Press
  – Det är sällan man får en möjlighet att se en så visuell och gripande berättelse. Den är väldigt speciellt berättad, säger Jesper Arin om pjäsen ankomsten.

Teateri firar 20-årsjubileum

Nästa vecka kör Teateri:s 20-årsjubileum igång. Den hyllade teatergruppen visar under de närmsta veckorna årets samtliga pjäser i Jönköping för att uppmärksamma jubileet.
​– Det är alltifrån en förskolepjäs från tre år och hela vägen upp i åldrarna, säger Jesper Arin, producent på Teateri.

Teateri bildades i Jönköping 1997. Det var scenkonstnärer från olika delar av Europa som, av olika skäl, kommit till Jönköping som bildade teatergruppen. I:et står för internationell. Och just den internationella prägeln har varit tydlig under hela teatergruppens historia.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


I Jönköping känner vi dem framför allt för flera hyllade uppsättningar på Jönköpings Teater. Men utöver det har gruppen haft ett flertal succéer även på både nationell och internationell nivå. Senast i raden är det ”Ankomsten”, en nyskriven pjäs baserad på Shaun Tans bildroman, som under året har spelats för utsålda hus på Stockholms stadsteater.

Pjäsen blev dessutom utvald till Scenkonstbiennalen i Norrköping som en av de mest intressanta teaterproduktionerna i Sverige de senaste två åren. Tidigare har guppen bland annat med ”Beethoven in Stalingrad” skapat stora rubriker.

Den senare satte de upp under världens största scenkonstfestival, Edinburgh Festival Fringe, och sålde slut direkt.

Inleder med Ankonsten

När jubileet kör igång i Jönköping nästa vecka är det just med årets succé ”Ankomsten”.
– Det är sällan man får en möjlighet att se en så visuell och gripande berättelse. Den är väldigt speciellt berättad. Den är lättillgänglig, men har mycket att säga samtidigt, säger Jesper Arin.

Ankomsten spelas på Jönköpings Teater måndag, tisdag och onsdag nästa vecka. Sedan fortsätter det med flera andra pjäser i Jönköping under veckorna som kommer.

Bland annat visar de  ”Diktatorn” som är en barnpjäs från tre år, baserad på Ulf Starks bok.

Utöver pjäserna bjuder Teateri även på en spökvandring på teatern som en del av jubileet. Det blir en möjlighet att se Jönköpings Teater bakom kulisserna – med några mer skrämmande och överraskande inslag.

– Man får gå runt här på Jönköpings teater på en guidad tur. Men huruvida det finns spöken eller inte på teatern får vi se. Vi berättar lite anekdoter och sedan kanske det kommer att ske lite saker från andra ställen också om man säger så, säger Jesper Arin hemlighetsfullt.

Spökvandringen arrangeras i två olika varianter. En för barn från sex år och uppåt och en med åldersgräns på 13 år.

 

• Teateri bildades 1997 av flera professionella skådespelare och regissörer i Jönköping. De hade alla olika nationell bakgrund.

• Gruppen nyproducerar varje år flera uppsättningar för grundskolan och för unga vuxna/vuxna.

• Genom åren har de bland annat gjort föreställningarna ”Tala! Det är så mörkt”, ”Som glöd under snö”, ”Världens bästa begravningar” och ”Tisdagarna med Morrie”. • Hela programmet för jubileet hittar du på deras hemsida teateri.com.