Kultur & Nöje.

2017-12-08 12:00
  • Bild: Lars Kroon
  • Genom åren har staden Minsta fått liv i Lasses fantasi och han har flera fantastiska berättelser om vad som försiggår där. Nu får den för första gången en helt egen show.  Bild: Lars Kroon
    Genom åren har staden Minsta fått liv i Lasses fantasi och han har flera fantastiska berättelser om vad som försiggår där. Nu får den för första gången en helt egen show. 
  • Bild: Lars Kroon
    Bild: Lars Kroon

Unik julshow på Spira

Sedan han var sju år gammal har Lasse Damberg målat upp staden Minsta. Nu har hans fantasiskapelse blivit en julshow med Freja-ensamblen och Blossom Tainton.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

I onsdags var det premiär för julshowen ”Jul hos Lasse” på Spira. Det är Freja-ensamblens årliga julshow som i år kretsar kring Lasse Damberg.

Han har varit en del av ensemblen under flera år. Samtidigt har han gjort sig ett namn som skaparen av staden Minsta – en fiktiv stad med 47 miljoner invånare.

Började i ung ålder

Allting började när Damberg bara var sju år gammal och började teckna på en tapetrulle. Det började växa fram en stad med bilar, sjukhus, borgmästare och förorter. 27 år senare har staden blivit ett fenomen. Den har växt fram på hundratals meter tapetrullar. Lasse har ställt ut målningarna på Kulturhuset i Stockholm. Det har även spelats in både filmer och radioprogram om Lasse och hans stad.

Minsta är däremot mer än bara en målad stad. Genom åren har staden fått liv i Lasses fantasi och han har flera fantastiska berättelser om vad som försiggår där. Han har berättat om staden tidigare i Freja-sammanhang. Men nu får den för första gången en helt egen show. Lasse är berättare samtidigt som de övriga skådespelarna och Blossom Tainton spelar upp scener från stadslivet.

– Vi har utgått från Lasses karaktärer i staden. Och så har vi lagt till texter som vi tycker passar och skrivit till det så att det riktas in mot julen – hur lever vi i samhället, frosseriet, konsumtionen och så vidare. Vi får ta oss in i hans värld. Det blir som en resa, säger Sofie Pallander som är koreograf och regissör tillsammans Erik Norén.

Hon fortsätter:

– Hela teamet runt omkring har gjort ett fantastiskt jobb. Det är alltid regissören och ensemblen som får all uppmärksamhet men det här hade inte varit möjligt om vi inte haft det här enorma teamet runt omkring.

”Ett viktigt budskap”

Föreställningen visas fyra gånger fram till och med söndag. Pallander beskriver det som en unik julshow som samtidigt är tankeväckande mitt i julhetsen.

– Det är en tänkvärd, rolig och vacker julshow. Jag tycker att ensemblen har lyckats få med alla delar. Det är inte bara vacker sång och glitter utan det har en botten och ett viktigt budskap som jag tror att alla människor längtar efter, säger Sofie Pallander.

Freja musikteater är en ensemble bestående av 14 unga vuxna med diagnoser inom autismspektrat. Verksamheten har funnits i snart tio år.