Kultur & Nöje.

2017-03-10 12:00
Eva Holmquist Pressbild
Eva Holmquist

Urban fantasy på Jönköpings gator

När Noras mamma dör blir Nora förblindad av sorg. Hennes känslor tar över och hon går rakt ut i vägen, precis när Robin kommer cyklande. De kolliderar våldsamt och Nora och Robins blod blandas. Det är starten på en urban fantasyberättelse i Jönköpingsmiljö.

Eva Holmquist är författaren från Jönköping som skriver urban fantasy, science fiction och skräck. Just nu är Holmquist aktuell med boken Blodskifte som tillhör kategorin urban fantasy. Hon hoppas att boken ska skapa en unik känsla hos läsaren eftersom den utspelar sig på Jönköpings gator.
– Det flesta urban fantasy-böckerna utspelar sig i amerikanska eller i engelska städer, det finns några som utspelar sig i Sverige och då är det Malmö och Stockholm, men jag har inte sett någon om Jönköping förut, säger Eva Holmquist

Kommer från olika bakgrunder

Boken handlar främst om två karaktärer. Nora och Robin. Nora har precis förlorat sin mamma när boken börjar och hon känner sig väldigt övergiven. Nora har inte så många nära vänner, men samtidigt är hon är en person som vet vad hon vill och är van att lösa problem. 

Robin har en helt annorlunda bakgrund jämfört med Nora. Han blev föräldralös när han var 10 år gammal, efter det har han skjutsats runt bland olika familjer som nästan har tvingats ta hand om honom. Eva Holmquist beskriver Robin som en väldigt osäker person och som är van att göra vad folk säger åt honom att göra.
– Jag identifierar mig inte själv helt och hållet med någon av karaktärerna i boken. Jag tror att det är med element hos dem i så fall. Några månader innan jag började skriva Blodskifte så förlorade jag min mamma, så just den erfarenheten kom naturligtvis väldigt mycket ifrån mig själv, säger Eva Holmquist.

Kommer fler böcker från samma värld

Boken är främst riktad till 15-åringar och något äldre men det hänger helt och hållet på hur läsvan man är, enligt författaren själv. Hon tror att även vuxna kan ha behag av boken Blodskifte som är den första boken i en serie. De kommande böckerna kommer däremot inte vara så hårt knutna till varandra som man i vanliga fall är van vid.
– Jag skulle säga att den är relativt fristående men det finns vissa trådar som kommer att utvecklas i framtiden, men det kommer att komma fler böcker ifrån samma typ av värld, säger Eva Holmquist.

I morgon, lördag, är det release för boken på Jönköpings stadsbibliotek.