Kultur & Nöje.

2017-08-04 12:00
  • Ta en cykeltur runt Visingsö och upptäck de lokala konstnärerna i årets konstrunda! Årets tema – ”Hur blir konst till?”. Bild: Jan Collsiöö
    Ta en cykeltur runt Visingsö och upptäck de lokala konstnärerna i årets konstrunda! Årets tema – ”Hur blir konst till?”.
  • Förra året skulpterade konstnären Elena Maksimova porträtt av besökarna.
    Förra året skulpterade konstnären Elena Maksimova porträtt av besökarna.
  • Visingsö, fotografi av Arne Gustafsson. Bild: Arne Gustafsson
    Visingsö, fotografi av Arne Gustafsson.

Visingsö berättar hur konst blir till

För fjärde året i rad hålls i helgen den cykelvänliga konstrundan på Visingsö – ett evenemang som brukar locka tusentals besökare. En mångfaldig blandning av olika konstverk kommer att ställas ut av 27 lokala konstnärer.

”Jämfört med andra konstrundor är den här rundan väldigt intim, det är en väldigt liten ö”, säger Maud Löfberg, en av arrangörerna för Visingsö Konstrunda.

I helgen, från den 4 till 6 augusti, hålls den årliga konstrundan på ön, där konstnärerna kommer att bjuda in besökarna till sina utställningslokaler och ateljéer. Årets tema är: Hur blir konst till?

– Utställarna kommer att berätta hur de tänker och hur de arbetar fram sina uttryck, och kanske om tekniker och material. När besökarna kommer hem till konstnärernas ateljéer får man verkligen se hur det går till i deras verkstäder, säger Maud Löfberg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hon är en av fyra konstintresserade arrangörer för Visingsö Konstrunda, som alla tyckte att ön borde ha en egen utställning då det finns så många konstnärer boende där. Att just Visingsö har så många konstnärer på sin 25 kvadratkilometer stora yta tror Maud beror på närheten till naturen, men framför allt på det speciella ljuset.

– Jag tror att är man konstnär så kanske man gärna söker sig ut till naturen. Ljuset över Visingsö är väldigt speciellt, och det har också säkert att göra med att Vättern är så djup. Det är frid och ro och man kan sjunka in i sitt skapande om man är på en sådan här plats, till skillnad från om man är mitt i en storstad.

Betraktaren måste ifrågasätta

En av konstnärerna som kommer att ställa ut är fotografen Arne Gustafsson. Han kommer att vara gästutställare på Visingsö pensionat tillsammans med sina, som han själv beskriver det, väldigt speciella foton av bland annat Visingsö.

– Jag vill inte ha bara en avbildning av någonting i fotografiet, utan jag vill få med känslan som jag upplever i det ögonblicket. Helst ska den som tittar på bilden ifrågasätta, fotot ska ställa frågor till betraktaren som varför det är si eller så, varför jag gjort som jag gjort, eller vad som händer, säger Arne Gustafsson.

Han har haft en kamera i handen så länge han kan minnas, den första plockade han upp när han var tio år. I dag är han 70 år, men hans passion har minst sagt inte svalnat. Många av hans bilder föreställer en lättklädd kvinna, bildkonstnären Maria Buhre.

– Normalt tycker jag att en landskapsbild som är vacker och fin glömmer man lika fort. Jag vill att man ska komma ihåg bilden. En bild som man blir irriterad eller förbannad på, eller tycker ser för jävlig ut, den bilden minns man. Jag vill ifrågasätta så att betraktaren kan skapa sig en egen uppfattning, eller fantisera vad som händer just på eller utanför den bilden.

Arne Gustafsson har tidigare ställt ut för Jönköpings läns museum och publicerat sina fotografier i boken ”Mig finner ingen”.

En väldig blandning av konst

Det Maud Löfberg tycker är extra speciellt med Visingsö Konstrunda är intimiteten, och det stora urvalet av konst. Under konstrundan kan man beskåda allt från keramik och akvarell till glas och måleri. Själv håller hon på med maskering, alltså skapar masker.

– Det finns väldigt mycket olika att upptäcka för alla smaker. Alla kanske inte tycker om måleri, men älskar skulpturer, så att det är fantastisk kul tycker jag att alla kan få sina behov tillgodosedda.

Maud Löfberg passar på att rekommendera att ta sig runt utställningen på cykel, vilket många väljer att göra.

– Det är mysigt om det är vackert väder att cykla runt på ön. Man kan ta en fika eller middag någonstans och cykla vidare, slänga sig i vattnet och bada, och sedan cykla vidare igen.