Ledare. Alice Åström.

2017-10-09 07:00

Hatets och ondskans marsch!

Vissa bilder fastnar starkare än andra och efter helgens nazistdemonstration är det en bild som fastnat: Män med uniformsliknande kläder som står och håller i plakat med bilder på kända judar, skribenter och politiker. Texten till bilderna är förbrytare.

Runt om i landet har klisterlappar satts på lyktstolpar med ”reserverad”, en bild på en snara och ”landsförrädare”. Budskapet är klart och tydligt. Hur har vi kunnat hamna här där det är möjligt att i offentlighetens ljus framföra sådana budskap?

Det är enkelt för de flesta av oss att ta tydligt avstånd från dessa vidriga budskap. Men i vilken mylla har detta växt fram? Var kommer deras bränsle ifrån?

Skäggbarn, parasiter, lögnare, våldtäktsmän är några ord som ofta florerar i sociala medier – men också i fikarummen på arbetsplatser.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


När regeringen fattar beslut om att stänga gränsen för att landet är fullt. Ett av de rikaste länderna i världen kan inte ta mer ansvar för människor på flykt från krig och konflikter.

När ensamkommande barn åldersbestäms på osäkra grunder och avisas till Afghanistan, där bedömningen görs att det är säkert för dem att återvända. Samtidigt som UD:s hemsida avråder alla andra från att åka dit på grund av att det inte är säkert.

När man i Vellinges kommunfullmäktige fattar beslut om att förbjuda tiggare och där det i flera kommuner ligger liknande motioner och väntar.

När en moderat riksdagsledamot twittrar att afganska ungdomar som demonstrerar för att få rätt att stanna, istället för att utvisas till en osäker framtid i ett av världens farligaste länder, ska få strejka ihjäl sig.

När politiskt korrekt, innebärande att man framför humanistiska värderingar, istället har blivit ett skällsord.

När godhet mot ens medmänniskor blir kallad naivitet och dumhet.

Det är i ett sådant här samhällsklimat som mörkermännen kliver fram. Det är då plakat med människor kan pyntas med orden förbrytare. Det är då klisterlappar med snaror kan sättas upp.

Sakta men säkert har avhumaniseringen av vår medmänniska skett. Det har blivit ett tydligt vi och dom. Något av det vackraste och viktigaste i Sverige, yttrandefrihet och demonstrationsfrihet, som är dom yttersta garanterna för att leva i ett fritt och demokratiskt land, har blivit slagträn för att förtrycka och ytterst hota om avrättning av människor. Det är så långt från frihet för alla, utan bara frihet för vissa.

Om vi alla tar ett ansvar för att säga stopp när vi hör och ser att någon bidrar med bränsle till detta hat. Om vi återigen tar tillbaka våra grundlagar för frihet och trygghet för alla. Först då kommer hatets marscher att upphöra.

 

    

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter