Ledare. Peter Persson.

2017-12-26 07:00

Ljus över landet

Denna paroll handlar inte om advent, utan agitation från den tidiga arbetarrörelsen om behovet av folkbildning, skolning och upplysning. Ordet var och är fortfarande det viktigaste instrumentet för att upplysa och organisera. Oavsett om det talas, är tryckt eller överfört elektroniskt. Diktaturens första steg är alltid att förbjuda ord och dess överföring till böcker, tidningar eller nätet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Upprorets starkaste kraft är också ordet. När socialdemokraterna var en ung rörelse sattes dess ledare i fängelse för att man formulerade ord för socialism, mot överhet och monarki.

Det är bara lite mer än 100 år sedan. Viktigt att komma ihåg nästa år, när klubbslaget om allmän och lika rösträtt uppmärksammas i 100-årsjubileum.

En av socialdemokratins viktigaste instrument i att övertyga var de egna tidningarna.

Från Ystad till Haparanda startades socialdemokratiska tidningar som ett pärlband genom vårt land.

Aurora i Ystad, Ny Tid i Göteborg och Arbetet i Malmö bekräftar med sina namn att det var annorlunda tidningar. De utgavs för de många människorna i uppdrag att genomföra och vidga demokratin. I Jönköping hette vår tidning Smålands Folkblad, den startades 1901.

Tyvärr klarade inte arbetarrörelsen att driva sina tidningar. För få intäkter från annonsörer och prenumeranter samtidigt som kostnader för produktion och distribution ökade, har medverkat till omfattande nedläggningar och försäljningar av tidningar.

Jag har dessvärre upplevt några smärtsamma nedläggningar. Här i Jönköping, naturligtvis Smålands Folkblad 1991. Jag skrev en krönika på ledarsidan den dagen. Därefter startade några tidigare ”folkbladare” Folkbladet Jönköping med socialdemokratisk ledare. Efter 19 år var det dags för mig att skriva sista ledaren. ”Tack Folkbladet” var den rubricerad.

Sedan var vi några entusiaster som 2010 bildade tidningsföreningen Smålands Folkblad och tillsammans med ETC återstartade Smålands Folkblad som veckotidning 2011. Fyra år orkade denna låga flämta. Sedan vet vi att ETC gjorde ett nytt försök med ETC Jönköping. Nu är det med sorg jag skriver min sista ledare i den här tidningen. Fyra tidningars öde inför fjärde advent.

Nu ska man inte skriva om misslyckanden. Varje projekt var en framgång när verksamheten pågick och nya försök måste göras att med ord sprida ideér om behovet av ett rättfärdigare samhälle där jämlikhet och solidaritet är en naturlig grund.

Behovet av upplysning har inte minskat under 100 år. Som exempel på detta är väl Moderaternas tro, att de införde demokratin. Eller KD-kravet på sänkta skatter samtidigt som man lovar jättesatsningar på äldreomsorg och assistansersättning. KD-kravet på en så kallad litteraturkanon samtidigt som deras ledare saknar elementär kunskap om litteratur tillhör också mörkret.

Allra mörkast är det dock hos SD. Vi har snart 100 år av demokrati. Men ändå ett riksdagsparti som anser att människor inte är lika mycket värda. Tack läsare för den här tiden. Tack ETC för att ni försökte. Fortsatt gäller den vackra parollen LJUS ÖVER LANDET.

God jul och gott nytt år!

    

Peter Persson
Peter Persson 

Riksdagsledamot för Socialdemokraterna, från Jönköping.