Ledare. Erik Hugander.

2017-11-13 07:00

Nya A6 och konsumtionen

Stressen i samhället ökar och kostar mer pengar. Fler än någonsin äter antidepressiv medicin. Det har jag läst och hört senaste veckan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Det är insidan som räknas”. Har du hört någon säga det? Eller har du sagt det själv till dig själv eller någon annan, att det bara är insidan, innehållet som räknas?

Länets största köpcentra, som har namn efter artilleriregemente nr 6, har valt att i samband med en stor om- och tillbyggnation ändra stavningen på sitt namn samt utseendet på den grafiska profilen.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Bygget innebar mer stål och betong, byggmaterial som orsakar mycket utsläpp av koldioxid. Tråkigt att man inte valde träkonstruktion som binder koldioxid, det hade passat här i vårt träindustrilän. Den innehållsmässiga förändringen på köpcentrat innebär att restaurangutbudet har utökats, fler restauranger och större variation. Mångfald berikar!

Det har i vissa avseenden blivit en trevlig atmosfär, brett restaurangutbud, möjligheter att träffa andra människor eller åtminstone bara sitta ner och titta på andra människor. Man kan sitta där och fundera på varifrån alla kommer och vad de har för ärenden. Vad har de i kassarna; behövde herrn verkligen en ny kaffebryggare? Behöver hon verkligen ett till klädesplagg? Blir hon lyckligare av det? Hur ofta använder hon de kläder hon redan har? De människor i fjärran länder, de som odlat bomullen och de som sytt kläderna, hur är deras liv? Vad gör de för att unna sig något?

Trevliga mötesplatser byggs sällan för att det är någon som brinner för att bara låta människor mötas. När det gäller köpcentra handlar det om att öka omsättningen av pengar, sälja fler varor och tjänster och därmed öka omsättningen på allt annat också. Slit-och-släng är numera köp-och-släng.

Tyvärr kan ingen av oss, trots storlek på plånbok, köpa ett nytt jordklot. Även om det skulle behövas, för vår livsstil gör ju att planeten omvandlas och förstörs på ett brutalt sätt. Sade jag en till planet? Det räcker inte. Mer än fyra planeter skulle behövas om vi vill fortsätta leva på det här sättet som vi svenskar gör nu. Annars tar viktiga resurser slut och viktiga kretslopp i naturen slås ut. Kretslopp som borde värderas högre än en ny kaffebryggare.

När det gällde invandringen för två år sedan kunde retoriken om att det skulle bli en systemkollaps ändra opinionen på kort tid. Men att de viktiga ekosystem vi är beroende av är på väg att kollapsa engagerar alldeles för få. Än så länge. ”Rör inte min livsstil” och ”hjulen måste snurra” är några av argumenten.

En kort promenad genom köpcentret räcker för att förstå att ögonfransarna och naglarna måste förlängas. Byt ut din vinterjacka nu och se så där sensuell ut som kvinnorna på affischerna gör. Eller se cool och tuff ut som männen gör. Och om ditt liv inte skulle bli bättre av det så kan du så klart köpa tjänsterna tandblekning och hudföryngring. Köp sedan nya blomkrukor (de du eventuellt redan äger passar ju inte till dina nya tapeter). Därefter en ny degblandare som du tror ger dig mer tid så att du hinner baka eget bröd.

Förresten, jag hörde häromdagen på radion att kultur på recept funkar. Dessutom vet vi ju sedan länge att även att vistas i naturen är läkande och stärkande. Synd att vi inte skapar fler mötesplatser i miljöer som gör oss lyckliga och synd att vi inte bygger våra samhällen med naturens kretslopp i stället för mot det. För att umgås med andra mår vi ju bra av och äta bör man. Annars dör man.

PS. Min vita skjorta och mina svarta jeans har jag köpt på second hand DS.