Ledare. Alice Åström.

2017-08-14 06:00
”Under graviditeten får du tillgång till mödravårdcentralen, med läkare, barnmorskor, kuratorer och så vidare”, skriver Alice Åström.   Bild: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
”Under graviditeten får du tillgång till mödravårdcentralen, med läkare, barnmorskor, kuratorer och så vidare”, skriver Alice Åström.

Titta Jönköpings-Posten, det här får vi för skatten

Ja, man gick så långt att man nästan ville kalla det stöld, fast man försökte nyansera sig lite.

Den 19/7 så publicerade Jönköpings-­Posten en ledare med rubriken ”Äntligen egna pengar”. Den syftade på att det äntligen var den första dagen på året man fick behålla sina egna pengar – allt man tjänat fram till dess tar staten i skatter.

Beräkningen i sig, som kan ifrågasättas på flera sätt, byggde på alla ­skatter/avgifter som en genomsnittssvensk betalar in. Där inkluderades bland annat hela arbetsgivaravgiften, övriga löneskatter, moms, alkohol och tobak­skatt. Ja, man gick så långt att man nästan ville kalla det stöld, fast man försökte nyansera sig lite.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den ledaren har legat någonstans i bakhuvudet på mig och skavt. Så för några dagar sedan blev en mycket nära vän till mig sjuk, han har tidigare haft en hjärtinfarkt så oron blev stor. Det blev vårdcentralen, EKG, transport till sjukhus där tre dagar av undersökningar tog vid. Skiktröntgen, fler EKG, ultaljudsundersökning med mera. Allt detta till en kostnad på 100 kronor dygnet.

När han utryckte sin tacksamhet för det system vi har, han hade ju aldrig haft råd att bekosta det själv, så kom ledaren fram i huvudet igen. Att försöka ta reda på vad den faktiska kostnaden skulle ha varit var tyvärr inte möjligt för mig men jag började då fundera på vad vi kostar innan vi ens börjar betala skatt.

Här kommer några av de kostnader som samhället har för oss när vi växer upp.

Under graviditeten får du tillgång till mödravårdcentralen, med läkare, barnmorskor, kuratorer och så vidare (kostnad per individ ej möjligt att få fram).

En förlossning kostar runt 28 000 kronor om allt är normalt, annars stiger kostnaderna snabbt.

BVC under barnets första sex år, med allt tänkbart stöd som behövs. Läkare, sjuksköterskor, kuratorer, psykologer, logopeder och så vidare.

Barnbidrag 0-16 år (16-18 studiebidrag) blir 226 800 kronor.

Grundskola under nio år blir 837 000 kronor.

Gymnasium under tre år blir 334 500 kronor.

Högskola under tre år blir runt 150 000-200 000 kronor.

Listan skulle kunna göras mycket längre så klart, men det är en del av det som vi får tillgång till under vår uppväxt. Sedan får man så klart lägga till allmän sjukvård, infrastruktur, rättsväsendet, försvaret och så vidare. Sedan är det också ett faktum att en del av de som föds kommer att vara beroende av massiva insatser från samhället och kommer aldrig att ha möjligheten att vara en av alla skattebetalare.

Även efter uppväxtåren så kommer vi att använda oss av välfärdens alla tjänster, givetvis i olika grad men den är alltid tillgänglig där för oss när vi behöver den.

Att då påstå att vi får jobba fram till den 19 juli innan vi får använda våra egna pengar för att staten har beskattat oss innan dess är inget annat än en dålig, magstark propaganda. Det som man själv haft tillgång till utan att betala tidigare kräver att man sedan också bidrar med sin del när den tiden kommer.

Och om ni undrar så mår min vän mycket bättre och har gett mig tillåtelse att använda honom i min ledare. 

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter