Nyheter.

2017-02-13 11:05
ETC Jönköpings reportage debatterades livligt på regionstyrelsens möte.
ETC Jönköpings reportage debatterades livligt på regionstyrelsens möte.

Alliansen tar avstånd från samarbete med SD

ETC Jönköpings reportage förra veckan vållade stor debatt i regionfullmäktige i tisdags. Socialdemokrater krävde svar från Alliansen – och ledande allianspolitiker tog i talarstolen tydligt avstånd från ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Alliansen har vid ett flertal tillfällen kommit överens med SD för att få igenom sin politik i regionfullmäktige i Jönköping. Hur ingående samarbetet har varit avslöjades i ett reportage i ETC Jönköping förra veckan.

När regionfullmäktige samlades i tisdags låg reportaget till grund för en av de mer uppskruvade debatterna under dagen. I en interpellation ställde regionrådet Carina Ödebrink (S) frågan hur den minoritetsstyrande alliansen ser på ett närmande till SD. Hon grundade det dels på vad som kommit hade fram i media lokalt i Jönköping och dels på Anna Kinberg Batras besked om att Moderaterna kan tänka sig förhandla med SD på riksplanet.

– Inför valet 2014 så klargjorde vi från Moderaternas sida att vår ambition och vårt mål är att fortsätta styra med de andra allianspartierna. Vi moderater i Jönköpings län har inte ändrat vår syn, svarade Malin Wengholm (M), regionstyrelsens ordförande, utan att nämna uppgörelserna med SD.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det fick S-ledamoten Jonas Magnusson att gå upp i talarstolen och kräva svar från övriga alliansledare.
– Hur ser ni på det här samarbetet som Malin Wengholm och andra gick ut med i helgen som tydligen har pågått under lång tid? frågade han och hänvisade till reportaget i ETC Jönköping.

Vill inte göra upp alls

En efter en kom sedan centerpartister, liberaler och kristdemokrater upp i talarstolen. Samtliga tog tydligt avstånd från något som helst samarbete med SD.
– Vår partiledare är väldigt tydlig, och hela Centerrörelsen instämmer, det är inte aktuellt med något samarbete med SD, sade Helena Stålhammar (C).

– Liberalerna har inte för avsikt att vare sig denna mandatperiod eller nästa mandatperiod sitta i ett styre som samarbetar med SD, sade Jimmy Henriksson (L).

KD:s regionråd Mia Frisk betonade till och med att partiet inte ens vill göra upp med SD i enskilda sakfrågor.
– Om man skulle göra upp i enskilda sakfrågor så är man inne på ett sluttande plan. Och därför är vi tydliga med att vi inte skall ha något samarbete med Sverigedemokraterna, sade hon.

Men en fråga blev hängande i luften. Med hänvisning till reportaget pressade Jonas Magnusson allians-ledamöterna på om de i så fall över huvud taget har känt till det som framkom i reportaget – att ledande allians-företrädare har gjort upp med SD i sakfrågor. Men han fick inget svar. Allians-politikerna tackade nej till möjligheten att få en slutreplik.
– Det är gravt anmärkningsvärt att jag inte fick något svar från varken Centerpartiet, Liberalerna eller Kristdemokraterna, säger Jonas Magnusson efteråt.

Han fortsätter:
– Det som chockade mig mest i reportaget var att Rune Backlund (Centerpartiets regionråd red. anm.) satt med på ett möte och förhandlade med SD. Med tanke på den glasklarhet med vilken hans egen partiledare framhåller kontaktförbudet med SD så borde väl det här nästan vara tillräckligt för en intern kris inom partiet regionalt?