Nyheter.

2017-05-26 10:00
  • Anna Mårtensson. Pressbild
    Anna Mårtensson.
  • Kraven fortsatte att komma trots att Anna Mårtensson bestred dem. Bild: TT
    Kraven fortsatte att komma trots att Anna Mårtensson bestred dem.

Bedragare försöker lura Jönköpingspolitikern

Liberalernas starka namn i Jönköping, Anna Mårtensson, kastade fakturan i papperskorgen. Men det estniska bluffbolaget gav sig inte. "Till och med jag tycker att det är obehagligt. Det känns så kriminellt", säger hon.

Det tidigare kommunalrådet Anna Mårtensson sitter i kommunstyrelsen som en del av den styrande alliansen. Till vardags är hon åklagare. Och hon är van vid att möta kriminella i tingsrätten. 

Men när hon under våren drabbades av bluffbolaget Bolagsupplysningen så tog det ändå
hårt.
– Det är förfärliga metoder. Det är inte hot men det är väldigt påtryckande och det är obehagligt, säger hon.

Betalningspåminnelse 

Det började med att hon fick ett erbjudande på posten. För 5 000 kronor skulle hennes företag synas på sajten bolagsupplysningen.se. Anna Mårtensson driver en liten enskild firma genom vilken hon säljer sin konst och sina diktsamlingar. Verksamheten har fått stå åt sidan under de senaste åren. I dag omsätter firman inte ens de 5 000 kronor som tjänsten skulle kosta.

– Där låg en handling som liknade en deklaration. Sedan stod det jättemycket text och att detta är ett erbjudande. Jag hade inget behov av det så jag slängde det bara på golvet och sedan är det slängt i soporna, säger Mårtensson.

Men kort senare hörde samma företag av sig igen. Den här gången genom en betalningspåminnelse – trots att hon aldrig hade beställt någonting.
– Jag tänkte att jag skiter i det för jag har inte skrivit på något. Men sedan när påminnelse två kom så kände jag mig inte lika kaxig.

För att allting säkert skulle vara juridiskt rätt från hennes sida så skickade Mårtensson ett mejl till företaget och bestred fakturan. Då fortsatte kraven komma över mejl. Bolaget svarar på mejlen med en illa skriven byråkratsvenska. Mejlen är undertecknade handläggare Karl-Erik Johnsson.

”När fick in er beställning så startade vi upp er tjänst och med er första faktura har ni även fått en kopia på avtalet samt inloggnings uppgifter. I enlighet med det avtal ni har signerat så medför detta en kostnad vilket gör att vår fordran kvarstår”, skriver bolaget.

När Mårtensson svarar att hon inte har beställt något hotar bolaget med att kostnaden kan öka om hon inte betalar.

”Vi ber er snarast att reglera vår utställda faktura för att undvika ytterligare kostnadskrävande insatser”, skriver de.

Finns på Svensk handels varningslista 

Anna Mårtensson har fortsatt bestrida kraven och har nu inte hört någonting från bolaget sedan den 16 maj. Hon är inte längre särskilt orolig att hon själv skulle behöva betala något till bolaget. Däremot vill hon gärna varna andra som drabbas.  

– När påminnelsen kom så stod det bara att vi påminner dig om din faktura. Har man då lite dålig koll så kan man mycket väl tänka att oj har jag glömt något nu och så betalar man, säger hon.

Bolagsupplysningen ligger sedan sommaren 2014 på Svensk handels varningslista. Bolaget är registrerat i Estland och har hittills kommit undan trots flera polisanmälningar.