Nyheter.

2017-05-12 07:00
  • ETC Jönköping har kommit över en närmare två timmar lång ljudinspelning från det interna mötet. Chatt-gruppen hade, enligt Näslund, ett enda syfte. De diskuterade och planerade hur de skulle ta makten över Moderaterna i Jönköping. Bild: Daniel Johansson
    ETC Jönköping har kommit över en närmare två timmar lång ljudinspelning från det interna mötet. Chatt-gruppen hade, enligt Näslund, ett enda syfte. De diskuterade och planerade hur de skulle ta makten över Moderaterna i Jönköping.
  • Peter Jutterström. Foto: Anna Hållams
    Peter Jutterström.
  • ”I två och ett halvt års tid har vi blivit motarbetade, trakasserade, förtalade och politiskt saboterade”, skriver Carin Berggren i sitt pressmeddelande. Pressbild
    ”I två och ett halvt års tid har vi blivit motarbetade, trakasserade, förtalade och politiskt saboterade”, skriver Carin Berggren i sitt pressmeddelande.

Carin Berggrens tunga år

Carin Berggren (M) överraskade alla med att hoppa av kommunalrådsposten förra veckan. Men vad ledde egentligen fram till det beslutet? ETC Jönköping har kartlagt den långtgående interna kritiken mot henne. Det samtidigt som en av hennes närmsta bundsförvanter riskerar uteslutas ur partiet.

Den 2 maj klockan 22.09 startar Carin Berggren en livesändning på Facebook.
– Det är sent på kvällen och jag ser alldeles förfärlig ut i håret, säger hon inledningsvis medan hon filmar sig själv med mobilen.

Det hon ska berätta har redan gått ut i lokalmedia några timmar tidigare. Hon berättar att hon avgår som kommunalråd redan till hösten.
– Detta är inte livet. Det finns annat som är viktigare, säger hon och lovar återkomma med mera information dagen efter.

Följande dag ska alliansledarna i kommunen samlas för budgetdiskussioner. Men Carin Berggren dyker inte upp. De andra alliansledarna vet inte var hon var – och inte heller de egna partivännerna är förvarnade om att hon inte ska gå på mötet.
– Hon kom inte så jag kontaktade Moderaterna för de var utan representant. Men sedan kom Peter Jutterström, säger Anna Mårtensson (L).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Berggren satt då i stället i radiostudion och berättade mera ingående om sitt beslut.
– Jag ska inte vara i den miljön. Jag känner att jag inte har de värderingarna som krävs för att orka med, säger hon i radiosändningen.

Sedan fortsätter hon med att berätta om det hon beskriver som mobbning inom det egna partiet. Hon nämner inga detaljer – bara att hon har upplevt knivar i ryggen. Så vad var det egentligen som hände? Varför avgår ett kommunalråd efter bara drygt två år vid makten?

Blev snabbt ett toppnamn

Carin Berggren har inte haft någon lätt resa som kommunalråd. Hon lanserades stort i valrörelsen 2014 som Moderaternas förstanamn i Jönköping. Hon var då relativt ny i partiet. I valet fyra år tidigare hade Berggren gått i val för Kristdemokraterna som andranamn efter Acko Ankarberg Johansson. Men bara sex dagar före valet 2010 hoppade hon oväntat av KD.
– Det har varit lite tungt och man känner sig lite ensam ibland och det är framför allt det som varit orsaken, att jag känner mig ensam, sade hon till P4 Jönköping då.

I stället gick hon till Moderaterna efter valet – och blev snabbt ett toppnamn. Men trots att hennes ansikte tapetserades på stadsbussarna under valkampanjen 2014 så gick det redan då rykten om att det egentligen inte var hon som skulle få makten. Det viskades om att någon annan skulle komma in som en joker efter valet och få kommunalrådsposten.

Två grupperingar

Det dök aldrig upp någon joker. I stället blev Berggren kommunalråd i falangstridernas Moderaterna. Partiet var redan här tydligt uppdelat i två grupperingar – de konservativa och de något mer liberala. Som ETC Jönköping har skildrat tidigare hade grupperingarna drabbat samman redan innan valet då de konservativa försökte förminska de liberalas inflytande. Berggren var en del av den konservativa falangen. Och det var till största delen hennes vänner i den grupperingen som fick partiets högsta poster efter valet. AnneMarie Grennhag och Ola Helt valdes in i kommunstyrelsen. Grennhag blev dessutom fullmäktigegruppens ordförande och ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Anders Jörgensson fortsatte som ordförande i tekniska nämnden.

Partivänner beskriver det som att Berggren behövde dem runt sig. Hon var helt ny på kommunalrådsposten. Hon behövde starka bundsförvanter som stöttade henne när det blåste – det samtidigt som det att hon höll vännerna om ryggen ledde till att hon själv snabbt hamnade i blåsväder.
– Det är ingen som har mobbat henne. Men vi måste kunna debattera emot henne när hon gång på gång fattar fel beslut, säger en moderat fullmäktigeledamot.

Under Berggrens drygt två år som kommunalråd har hon flera gånger tvingats backa från beslut. Samtliga gånger har det varit beslut som hon har fattat tillsammans med den konservativa grupperingen inom partiet. Moderata politiker listar framför allt tre avgörande tillfällen då fullmäktigegruppen har tvingat henne att tänka om. 

Planerna ledde till en hektiskt debatt

Det första tillfället kom redan under hennes första höst som kommunalråd. Det var i oktober 2015 som det läckte ut i medierna att tekniska nämnden planerade att sälja Axamo-skogen. Anders Jörgensson, Berggrens allierade i nämnden, var på väg att klubba igenom beslutet och hon stöttade honom. 

Nyheten kom som en överraskning för de övriga moderaterna i kommunen. Peter Jutterström, som internt placeras bland de liberalare moderaterna, lät närmast överraskad när han som kultur- och fritidsnämndens ordförande fick frågor om planerna.
– Förvaltningen fick en förfrågan i våras om vi kunde kartlägga alla stigar och vägar i området. Men jag visste inte varför. Jag tror inte heller att vår förvaltningschef visste det, sade han till Jönköpings-Posten då.

Planerna ledde till en hektiskt debatt. Även Liberalerna gick ut öppet och kritiserade beslutet. Och till sist tvingades kommunledningen backa.

Ett halvår senare, den 1 mars 2016, var det dags igen. Då gick kommunen ut med ett tjänstemannaförslag på en massiv infrastruktursatsning. 250 miljoner kronor skulle användas till att göra om busslinje 1 till en trådbuss. Vägsträckan från Torpaplan till Elmia, i stort sett hela centrum, skulle bli bilfritt. 

Berggren gillade förslaget och uttryckte sig positivt i medierna. Problemet var bara att hon inte heller då hade partivännerna med sig. Andra moderater beskriver det som att Berggren, som en ny partimedlem, helt enkelt inte förstod var moderaterna tyckte.

– Vi moderater tror inte på att man ska motarbeta bilen. Den ska självklart vara miljövänlig men vi ska inte motarbeta den, säger en moderat fullmäktigeledamot.

Återigen tvingades hon backa när hon insåg att de egna partimedlemmarna inte höll med henne. Men då hade redan kommentarerna gått runt i medierna.

Läs vidare på nästa sida: Närmast farsartat