Nyheter.

2017-03-24 10:00
”Om nu alliansen vill utreda en privatisering kan det få allvarliga konsekvenser för sjukvården i Jönköpings län”, säger Marcus Eskdahl (S).  Bild: Daniel Johansson
”Om nu alliansen vill utreda en privatisering kan det få allvarliga konsekvenser för sjukvården i Jönköpings län”, säger Marcus Eskdahl (S).

Eskdahl (S): Vilket sjukhus vill ni privatisera?

Liberalerna vill privatisera minst fem sjukhus i Sverige. I en interpellation frågar nu Marcus Eskdahl (S) hur alliansen ser på det i Regionen Jönköpings län.
​– Malin Wengholm måste inom kort lämna ett besked om vad invånarna kan förvänta sig av alliansens politik, säger han.

Förslaget kom från partiledaren Jan Björklund (L) och Anna Starbrink, landstingsråd i Stockholm. I debattartikeln, den 15 mars i Dagens nyheter, konstaterar de att de vill att minst fem sjukhus i Sverige ska privatiseras. De enda sjukhus som helt undantas från förslaget är universitetssjukhusen, konstaterar de.

Reagerar kraftfullt

Hur de övriga allianspartierna ställer sig till Liberalernas debatt-artikel är oklart. Men oppositionsrådet Marcus Eskdahl (S) reagerar ändå kraftfullt. I en interpellation ställer han nu frågan hur alliansen i regionen ställer sig till debatt-artikeln – och vilket av akutsjukhusen i regionen som i så fall ska privatiseras.
– Om nu alliansen vill utreda en privatisering kan det få allvarliga konsekvenser för sjukvården i Jönköpings län. Patienten riskerar bli kund på en marknad och jag tvivlar starkt på att det är den utvecklingen folk vill ha. Vi har sett vad marknadslösningar har inneburit för exempelvis skolan, säger Marcus Eskdahl (S).

Han fortsätter:
– Det är viktigt att vi får upp en diskussion om det. Det är regionen som äger frågan. Därför måste frågan ställas hur man har tänkt att agera när ett parti går fram så här kraftfullt.

Han konstaterar att de tre sjukhusen i länet är så integrerade med varandra i dag att det hade blivit svårt att ta bort ett av dem. Dessutom oroar han sig för vad det kan få för följder rent solidariskt. Ett privat sjukhus i länet skulle kunna låta den med privat sjukförsäkring gå före i vårdköerna.
– Då är det plånboken som är avgörande. Det är en utveckling som jag som socialdemokrat har väldigt svårt att ställa mig bakom.

Inte sett interpellationen

Interpellationen lämnades in under tisdagen. När ETC Jönköping når Malin Wengholm (M) på tisdagskvällen har hon däremot fortfarande inte sett interpellationen och avvaktar med svar tills hon har sett den.