Nyheter.

2017-04-28 07:00
  • ”Det är ingen hemlighet att borgerligheten under många år har sett första maj och vår högtidsdag som något negativt,” säger Gabriella Sjöberg, ombudsman för Socialdemokraterna i arbetarekommunen. Bild: Simon Johansson
    ”Det är ingen hemlighet att borgerligheten under många år har sett första maj och vår högtidsdag som något negativt,” säger Gabriella Sjöberg, ombudsman för Socialdemokraterna i arbetarekommunen.
  • Bild: Simon Johansson

Från August Spies till moderat-tårta i Gränna

På måndag kommer utrikesminister Margot Wallström (S) till Jönköping och talar på första maj. Men i Gränna äts det i stället blå tårta och diskuteras Moderatpolitik.
​ – Är det så väldigt utmärkande i dag att det är arbetarrörelsens dag? säger Gerd Pettersson (M), en av arrangörerna i Gränna.

Det är den 11 november 1886 i ”Cook County Jail” i Chicago. Fångvaktarna låser upp celldörrarna och leder ut fyra män. Deras huvuden täcks av säckar när fackföreningskämpen Albert Spies säger sina sista ord – innan snaran runt halsen tar hans liv: 

”Den tid skall komma när vår tystnad (som döda red. anm.) blir mäktigare än de röster som ni kväver i dag”.

Där, eller egentligen under demonstrationerna som ledde fram till den orättfärdiga dödsdomen, inleddes vårt förstamajfirande. Men kunskapen om varför första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag är i dag inte särskilt utbredd. Och genom åren har allt oftare en helt annan typ av politiker försökt ta dagen ifrån arbetarna. 

Nazistiska partier

Det mest omtalade exemplen har varit de nazistiska partiernas försök att lägga beslag på dagen. Men även de etablerade borgerliga partierna har gjort sina försök. Kristdemokraterna har samlats i Uppsala den här dagen under flera år. Alf Svensson åkte de 35 milen från Gränna för att hylla vårdnadsbidraget och visa stöd för att äktenskapet bara ska vara mellan man och kvinna, som han utryckte det för tidningen Världen i dag. Och i Jönköping försökte Centerpartiet etablera egna förstamajdemonstrationer för några år sedan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Centerpartiets demonstrationer blev inget återkommande. Däremot har förstamajfirandet i Gränna helt tagits över av Moderaterna. Arbetarrörelsen samlas i Huskvarna, Jönköping och Norrahammar. Men i Gränna står Moderaterna och bjuder på ”Blå tårta” och diskuterar Moderatpolitik.
– Är det så väldigt utmärkande i dag att det är arbetarrörelsens dag? Man ser inte så mycket demonstrationer här där vi bor. Jag har inte sett en enda sedan jag flyttade hit för åtta år sedan, säger Gerd Pettersson (M), som är en av arrangörerna i Gränna.

Men är det inte som att provocera att arrangera det just på första maj?
– Det är ingenting vi ens diskuterar på mötena. Det har blivit en tradition och det känns inte som att vi just i Gränna försöker konkurrera ut någon eftersom det inte finns några arrangemang i Gränna vad vi har sett, säger hon.

Ilan De Basso (S), arbetarekommunens ordförande, tar Moderaternas tillställning med ro.
– Att det sitter ett par moderater och äter tårta tillsammans på första maj påverkar inte något. Utöver kanske att de får tänka på att inte äta för mycket tårta för det är inte alltid så nyttigt, säger han.

Men han tillägger att borgerlighetens försök att nå ut med sina budskap just den dagen trots allt är ett problem.
– Man försöker göra något roligt inslag för att markera mot arbetarrörelsen. Det här är ett uttryck för varför första maj behövs. Det är en dag då vi går ut och tar ställning mot orättvisor i samhället och protesterar mot de klyftor som har växt fram under de år vi har haft högerregeringar i Sverige, säger De Basso.

Han får medhåll av Gabriella Sjöberg, ombudsman för Socialdemokraterna i arbetarekommunen.
– Det är ingen hemlighet att borgerligheten under många år har sett första maj och vår högtidsdag som något negativt. Det är därför vi mobiliserar så hårt för att ingen ska kunna ta den internationella arbetarrörelsens dag ifrån oss, säger hon.

S har mobiliserat

Och visst kan man säga att Socialdemokraterna har mobiliserat i år. Utanför Gränna är det ingen tvekan om vilken dag det är. Med Margot Wallström som huvudtalare har S lyckats locka en av de största förstamajtalarna Jönköping någonsin har haft. Och även Vänsterpartiet har lyckats locka ett stort namn genom Linda Snecker (V), riksdagsledamot och partiets rättspolitiska talesperson. Dessutom bidrar i år även Feministiskt initiativ till programmet genom att arrangera picknick på Råslätt.

Om Albert Spies, den där novemberdagen i Chicago, ens kunde föreställa sig hur sanna hans sista ord skulle bli kommer vi aldrig att få veta. Men på måndag kommer återigen gator runt om i världen fyllas av medlemmar i arbetarrörelsen som sjunger Internationalen. Och allt det bland annat till minne av Spies och hans vänners felaktiga dödsdom.

Så firas första maj i Jönköping

Därför firar vi första maj: 
• Förstamajfirandet ska inte blandas ihop med valborgmässoafton. Även om de råkar sammanfalla i tid har dagarna helt olika ursprung. Medan valborg har firats ända sedan antiken som vårens ankomst – så har förstamajfirandet en betydligt tydligare historia.

• Allting började i Chicago den 1 maj 1886. Då demonstrerade arbetare för åtta timmars arbetsdag. Demonstrationerna fortsatte på måndagen och då valde polisen att ingripa mot demonstranterna. Någon kastade då en bomb från en sidogata vilket ledde till kaos där poliser och demonstranter sköt mot varandra. Hur många som dog är oklart. Händelserna har gått till historien som Haymarket-massakern.

• Flera personer dömdes efter händelserna – varav fyra dömdes till döden. Däribland August Spies. Alla fyra var kopplade till arbetarrörelsen. De dömdes trots att det inte fanns några bevis för att de skulle ha haft med bomben att göra. Några år senare revs domarna upp men då hade de fyra redan avrättats.

• Efter att de hade avrättats beslutades, under Andra internationalen i Paris 1889, att första maj i fortsättningen skulle uppmärksammas av arbetarrörelsen. Dels som minne av Haymarket-massakern men också för att driva vidare deras arbetsrättsliga frågor. Redan året därpå arrangeras firandet runt om i världen. Bland annat i Stockholm där det hölls tal av tidningsmannen Hjalmar Branting som 30 år senare skulle bli Sveriges första socialdemokratiska statsminister.