Nyheter.

2017-06-09 10:00
Kommunen har krävt att Länsmuseet ska betala för den handledare som har hand om praktikanterna. Förra året gick museet ovilligt med på att betala runt 50 000 kronor. I år satte de hårt mot hårt – och det slutade med att stugan nu tvingas hållas stängd. Bild: Daniel Johansson
Kommunen har krävt att Länsmuseet ska betala för den handledare som har hand om praktikanterna. Förra året gick museet ovilligt med på att betala runt 50 000 kronor. I år satte de hårt mot hårt – och det slutade med att stugan nu tvingas hållas stängd.

Friluftsmuseet stängt efter konflikt

En konflikt mellan Jönköpings kommun och Länsmuseet har gjort att Friluftsmuseet i Stadsparken nu tvingas hålla stängt i år. Det trots att det egentligen inte skulle kosta något för kommunen att hålla det öppet.

Under flera år har kommunen tagit in feriepraktikanter och sommarjobbare som har skött Friluftsmuseet i Stadsparken. Tack vare dem har Ryggåsstugan kunnat vara öppen för besökare. Men i år är dörrarna låsta.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Förklaringen ligger i en tvist mellan kulturförvaltningen och Länsmuseet. Kommunen har krävt att Länsmuseet ska betala för den handledare som har hand om praktikanterna. Förra året gick museet ovilligt med på att betala runt 50 000 kronor. I år satte de hårt mot hårt – och det slutade med att stugan nu tvingas hållas stängd.
– Man överlät det helt och hållet till oss. Vi såg att vi inte kan lägga de resurserna på kort varsel, säger Sergei Muchin.

Sparar inga pengar på att hålla stängt

Till saken hör att Länsmuseet i år redan har satsat närmare 500 000 kronor på ta hand om byggnaderna som ingår i Friluftsmuseet. Att kommunen, precis som tidigare år, skulle se till att det kan hållas öppet tycker Muchin är självklart. 

Och faktum är att kommunen inte sparar några pengar på att hålla det stängt. De har precis nyanställt en etnolog som skulle arbeta med Fågelmuseet, Tändsticksmuseet – och Friluftsmuseet. Tanken var att hon skulle handleda sommarjobbare och praktikanter. I praktiken var det delar av hennes lön som kommunen krävde att Länsmuseet skulle betala. När museet vägrade blev följden ingen besparing för kommunen. Den nyanställda etnologen fick bara en arbetsuppgift mindre.

– När hon anställdes så hade vi sagt att det ingår även samarbetet med Länsmuseet. Men det får vara rättvist. Om jag har någonting jag vill hyra eller låna av dem så får jag betala för det. Och på samma sätt måste vi få fakturera våra kostnader, säger Ann Jonsson, intendent på kulturförvaltningen.

Jonsson konstaterar att Friluftsmuseet ingår i Länsmuseets samlingar och att det då är självklart att de ska stå för samtliga kostnader. Muchin pekar i stället på att byggnaderna står i kommunens stadspark och att det ligger i kulturförvaltningens intresse att museet är öppet. Hur parterna ska lösa diskussionen till nästa år är ännu oklart. Tills vidare ser Ryggåsstugans dörrar ut att fortsätta vara låsta.

 

• Friluftsmuseet består av bland annat ett soldattorp, ett tråddrageri, ett sockenmagasin och en klockstapel. Ryggåsstugan, som härstammar från 1600-talet, är den äldsta av byggnaderna. Fram tills i år har besökare kunnat gå in i stugan under sommarmånaderna.