Nyheter.

2017-04-07 08:00
Jonas Magnusson står, genom Socialdemokrater för tro och solidaritet, bakom flera av motionerna till kongressen. Bland annat den om gratis körkort på gymnasiet. Pressbild
Jonas Magnusson står, genom Socialdemokrater för tro och solidaritet, bakom flera av motionerna till kongressen. Bland annat den om gratis körkort på gymnasiet.

Gratis kollektivtrafik nobbas - för körkort

Jonas Magnusson (S) från Jönköping drev under hösten fram sin motion om gratis körkort för gymnasieelever. Det samtidigt som han argumenterade ner gratis kollektivtrafik för unga.
​– Bilen är här för att stanna, säger han.

I morgon samlas Socialdemokraterna för den stora partikongressen i Göteborg. ETC Jönköping har kartlagt vilka frågor kongressdelegaterna från Jönköping kommer att driva under den fem dagar långa kongressen.

En av dessa är motionen om att gymnasieelever ska erbjudas gratis körkort. ”I en tid när arbetsmarknaden i allt större utsträckning, inte minst de gemensamma arbetsplatserna i välfärdssektorn, kräver körkort är årets kongress platsen och tiden för en sådan välfärdspolitisk reform”, skriver Jonas Magnusson, distriktsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, i motionen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Motionen har gillats av arbetarekommunens medlemmar som nu inför kongressen presenterar den som sin egen. Samma motion dök upp för första gången i november då den behandlades inför distriktskongressen.

Samtidigt behandlades bland annat en motion om gratis kollektivtrafik för unga. Det var SSU som kom med förslaget att kollektivtrafiken skulle vara kostnadsfri upp till 25 års ålder.

”Att fler börja åka kollektivt är också en avgörande del i att klara av miljöutmaningarna och bromsa den globala uppvärmningen”, skriver de i motionen.

Men samma Jonas Magnusson som drev fram förslaget om gratis körkort var också den som argumenterade ner gratis kollektivtrafik. Enligt personer som var med på mötet gick han hårt åt SSU-ledamotens förslag i talarstolen. När ETC Jönköping konfronterar honom med uppgifterna så förnekar han det inte.
– Jo, så kan det kanske beskrivas, säger han.

Och samtidigt argumenterade du för gratis körkort. Kan du förstå att det här ser konstigt ut ur ett miljöperspektiv?
– Ja, om man tänker sig att vi ska ha bara ett transportslag i framtiden. Men jag ser inte den utvecklingen. Bilen är här för att stanna. Den är en frihetsfråga för många människor. Och att det är på gymnasiet är för mig också en jämställdhetsfråga. Ge kvinnorna i vården samma möjlighet som killarna på transport redan länge haft, säger Jonas Magnusson.

Varför är du emot gratis kollektiv-trafik?
– Det ska följa en proportionalitetsprincip. Först kommer cykel och sedan tåget, bussen, bilen och flyget. Det ska vara dyrare och dyrare ju mer man smutsar ner miljön. Även en buss smutsar ner även om det är bättre än en bil. Allra bäst är ju en cykel.

Regionpolitiker

Jonas Magnusson, som till vardags är regionpolitiker, är en av kongressdelegaterna. Han har dessutom redan nominerats till riksdagslistan av Socialdemokrater för tro och solidaritet. På kongressen kommer han bland att driva just frågan om gratis körkort för unga.

Men borde det inte rimligtvis vara mer miljövänligt att först driva frågan om gratis kollektivtrafik?
– Det har vi redan gjort. Vi är uppe på en skattefinansiering på över 50 procent i dag. Men på landsbygden så får vi titta på andra lösningar. Det är inte miljövänligt att köra en buss med fyra passagerare. Då kanske man hellre ska en subventionerad taxi. Däremot ska bilen vara miljömässig. Jag ser framför mig elbilar, biogasbilar och andra former av bränslen som vi ännu inte har sett.