Nyheter.

2017-05-05 08:30
ETC Jönköping har kommit över en närmare två timmar lång ljudinspelning från det interna mötet. Chatt-gruppen hade, enligt Näslund, ett enda syfte. De diskuterade och planerade hur de skulle ta makten över Moderaterna i Jönköping. Bild: Daniel Johansson
ETC Jönköping har kommit över en närmare två timmar lång ljudinspelning från det interna mötet. Chatt-gruppen hade, enligt Näslund, ett enda syfte. De diskuterade och planerade hur de skulle ta makten över Moderaterna i Jönköping.

Moderata kommunalrådet fick nog – lämnar sin post

I veckan meddelade Carin Berggren (M) att hon hoppar av som kommunalråd i Jönköping. Nu börjar jakten på ett nytt förstanamn för Moderaterna.
​– Jag har kallat till ett första möte om hur vi ska göra, säger Peter Jutterström, gruppledare för Moderaterna i kommunfullmäktige.

Under den 1 maj deltog Carin Berggren som kommunalråd i firandet av HV71 i Knektaparken. Dagen efter lämnade hon oväntat beskedet att hon hoppar av sin post.

ETC Jönköping har sökte henne utan att få svar. Men till Jönköpings-Posten säger hon att beslutet har att göra med de interna striderna inom partiet.
— Jag har fått nog. Redan från dag ett fanns det de i partiet som inte accepterade att jag var kommunalråd och som inte accepterar demokratiska beslut, säger hon till tidningen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


I stället ska hon från och med den 15 augusti bli yrkes– och studievägledare på vuxenutbildningsenheten.

ETC Jönköping skrev redan tidigare i vår om de interna stridigheterna inom Moderaterna. Under våren har stridigheterna fortsatt och lett till att lokala moderater öppet har spridit falska uppgifter om varandra. 

”Fulspel?”

”Noterar att på den Moderata nomineringslistan inför valet 2018 har Kent Ly nominerat Dan Sylvebo och Dan Sylvebo nominerat Kent Ly. Fulspel?”, skrev moderaten Bo Grennhag på Twitter den 26 april.

Carin Berggren (M) var snabb med att retweeta det han skrev. Det trots att både Sylvebo och Ly lika snabbt dementerade det och konstaterade att påståendet var taget från luften. Dan Sylvebo är som ledarskribent på Hallpressen inte ens medlem i partiet och kan alltså inte ens nominera någon. Men trots att det var bevisat falska påståenden så har Grennhag låtit sin tweet stå kvar – och det samma gäller Berggrens retweet.

Om efterdyningarna efter den tweeten har någonting med Berggrens besked att göra är oklart. För Moderaterna väntar nu däremot den svåra uppgiften att hitta ett nytt förstanamn redan innan vallistorna ska sättas inför valet 2018.
– Jag har kallat till ett första möte om hur vi ska göra i morgon. Men det kommer att bli flera möten så det är ingen som avgörs då, säger Peter Jutterström när ETC Jönköping pratar med honom på tisdagen.

Han fortsätter:
– Eftersom hon aviserat att hon inte lämnar förrän efter sommaren så är det ingen brådska.

Påbörja diskussionen

Det är fullmäktigegruppen som nu ska påbörja diskussionen om vem som blir nytt kommunalråd. Det nya kommunalrådet kan tas utifrån och behöver inte betydelsevis vara någon som är invald för Moderaterna just nu. Jutterström vill inte sia om vilka namn som skulle kunna vara aktuella.

Själva beslutet om att Berggren hoppar av kom inte som en överraskning för den lokala partiledningen. Det även om Jutterström ännu inte har fått höra några detaljer om hur Berggren tänker lösa allting framåt.

– Hon hade indikerat att det skulle kunna bli så. Sedan är det ändå så att när det kommer så blir man förstås ändå lite paff. Vi vet ännu inte om hon lämnar politiken eller om hon bara lämnar kommunalrådsposten, säger Peter Jutterström.