Nyheter.

2017-04-03 07:00
Närmare 8 000 personer gick i pridetåget genom Jönköping förra året.  Bild: Oscar Björnlod/Qomut
Närmare 8 000 personer gick i pridetåget genom Jönköping förra året.

Nu är det klart – det blir Pride i Jönköping i sommar

I fjol var det osäkert in i det sista. Men i år ser det redan nu ut att kunna bli en riktig pridefestival i Jönköping igen.
​ – Det går inte att säga så mycket, men vi är inkopplade i projektet för att göra en större satsning, säger Erik Wendel på företaget Viralbox.

Den 26 augusti kommer pridetåget att gå genom stan igen. Och förhoppningsvis ska programmet kunna vara större än i fjol. Qomut testar någonting helt nytt i år. De tar in det externa företaget Viralbox för att lättare kunna växa.
– Uppdraget Qomut har gett oss går ut på att dels styra upp Pridefestivalen och Pridepark men även hantera föreningens sociala medier och få dem att växa där. Med de förutsättningarna kommer vi att skapa det bästa Jönköping Pride som går utefter de ekonomiska muskler som finns, säger Erik Wendel, som driver bolaget tillsammans med Alexander Morad.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har satt den 26 augusti som parad och festival och det är den delen som Viralbox kommer att jobba med. Och vad jag har förstått så finns det planer från föreningens håll att ha fler aktiviteter under veckan, säger Alexandxer Morad.

Det blir alltså artister och föredrag och inte bara själva paraden i år?
– Det är så klart drömmen och det vi kallt räknar med. Men jag får vara tråkig och hänvisa till att det är svårt att sia om, de ekonomiska resurserna påverkar oerhört mycket, säger Wendel.

Har ni någon drömgäst som ni vågar gå ut med redan nu?
– Drömgästen är så klart Jönköpings befolkning. Men sedan vill vi ha en folkfest på stora scenen också så om ekonomiska resurserna finns vore Miram Bryant eller Ola Salo en bra bokning, säger Alexander Morad.

Närmare 8 000 personer gick i pridetåget genom Jönköping förra året. Det var 1 500 fler än året innan. Med den nya satsningen hoppas Qomut nu på att det ska växa ytterligare.

 

Qomut arrangerades första gången i Jönköping våren 2013. Då var det drygt 1 300 som deltog i paraden.
Sedan dess har det växt från år till år. Förra året deltog närmare 8 000 personer i pride-paraden genom Jönköping.