Nyheter.

2017-04-14 07:00
S-kongressen avslutades i onsdags. SSU i Jönköpings län representerades av distriktsordföranden Anna Franzén. Hon är glad över att de lyckades påverka partiets migrationspolitik.  Bild: Thomas Johansson/TT
S-kongressen avslutades i onsdags. SSU i Jönköpings län representerades av distriktsordföranden Anna Franzén. Hon är glad över att de lyckades påverka partiets migrationspolitik.

S-kongressen: Länsdelegater påverkade migrationspolitiken

Ett av Jönköpingsdelegationens främsta mål på S-kongressen var att arbeta för en humanare migrationspolitik. Det väntades bli en hård debatt – men redan i söndags nådde kongressen en överenskommelse.

SSU hör till dem som har drivit på mest i migrationsfrågan. Under kongressen representerades SSU i Jönköpings län av dess 18-åriga distriktsordförande Anna Franzén. Trots att hon var yngst av alla delegater på kongressen kan hon räkna in migrationspolitiken som en liten seger.

– Det känns ganska bra även om jag personligen förstås hade önskat att vi kunde ha permanenta uppehållstillstånd som en regel. Men vi landade ungefär där jag hoppades att vi skulle landa. Partistyrelsen har också varit väldigt lyhörda för vad delegationerna har önskat, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Flera delegater låg på partistyrelsen i just den frågan. Det är många som har oroats över den nya tillfälliga migrationspolitiken som blev verklighet för ett drygt år sedan. Det har funnits en rädsla om att den ska bli permanent. Men efter kongressen känner Franzén ändå att partiet tar ett steg tillbaka i rätt riktning.
– Vi har tagit upp att vi tycker permanenta uppehållstillstånd och rätt till familjeåterförening är viktigt i de politiska riktlinjerna. Och att det är det vi ska arbeta på för, säger Franzén.

Hon fortsätter:
– Men man har också en mer positiv inställning till flyktingmottagande i hela textmassan nu än det som var i ursprungsförslaget.

Steg för mer jämlik tandvård

En annan fråga där Jönköpingsdelegationen lyckats få sin vilja igenom är tandvården. Lokalt är det framför allt Jonas Magnusson, distriktsförbundets ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, som har drivit på för en rejäl reform av tandvården. Och resultatet blev som han hade hoppats.

”Steg ska tas under nästa mandatperiod för en mer jämlik tandvård där tandhälsan inte är en klassfråga”, står det i de nya riktlinjerna.