Nyheter.

2017-04-28 07:00

Så firas första maj i Jönköping

SOCIALDEMOKRATERNA

Norrahammar
Samling vid Slätten klockan 09.30 för avmarsch mot Norrahammar Folkets hus klockan 10.00. På vägen spelar Norrahammars musikkår. I Folkets hus blir det tal av Andrea Törnestam, förbundssekreterare SSU, och Jacob Borell, SSU.

Huskvarna 
I Huskvarna arrangeras precis som de senaste åren inte någon demonstration. I stället är det samling på Alf Henrikssons plats klockan 11.00. Där blir det tal av Henrik Andersson (S), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden och Sila Demir, SSU.

Jönköping
Klockan 13.00 börjar Socialdemokraternas firande i centrala Jönköping med samling på Hovrättstorget. Klockan 14.30 avgår demonstrationståget, som går i en cirkel tillbaka till Hovrättstorget. Hovrättstorget–Östra Storgatan–Västra Storgatan–Barnarpsgatan–Nygatan–Kyrkogatan–Skolgatan–Hamnplatsgatan–Västra Storgatan–Östra Storgatan–Hovrättstorget. Efter demonstrationen blir det tal av utrikesminister Margot Wallström, Ilan De Basso, Anna Franzén och Thomas Olsson. Utöver det är det flera aktiviteter som bland annat en hoppborg för barnen och loppis.

VÄNSTERPARTIET
Vänsterpartiet och Ung vänster i Jönköping samlas 15.00 på Lillsjöplan vid Atollen. Demonstrationståget startar 15.30 tillsammans med Huskvarna musikkår. Tåget går Borgmästargränd–Ö. Storgatan–V. Storgatan till Kulturhuset.

Efter demonstrationen blir det tal på Kulturhuset av Linda Snecker, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, Mikael Ekvall, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Jönköpings län och Gunnar Alveglim, ordförande för Ung vänster Jönköping. Dessutom bjuds det på musik av Martin Damberg.

KOMMUNISTERNA
Samling vid Hovrättstorget klockan 13.15. Demonstrationen går 13.30 med riktning mot Rådhusparken. Där blir det tal av Patrik Paulov, journalist på Proletären, Erik Ottosson, från Kommunistiska partiet i Jönköping och Zoltan Tiroler från Svensk-kubanska föreningen. Samtidigt blir det musik av Johan ”Knegarn” Forsman. Efter mötet är det kaffeservering i partilokalen Röda stjärnan.

FEMINISTISKT INITIATIV
Feministiskt initiativ går inte i något demonstrationståg. Däremot arrangerar de picknick vid Råslätts centrum på Sparvhöksgatan 7 klockan 12.00–15.00. Där planerar de samtal om hur Jönköpings kommun skall bli mer inkluderande.

SAC SYNDIKALISTERNA
Samling klockan 14.00 utanför Kulturhuset, Svavelsticksgränd 9. Demonstrationståg genom stan tills det är samling på Kulturhuset för tal, musik och matservering. Det blir musik av singer/song-writern Nadin Zarif och rebellpunkbandet Still Ill.