Nyheter.

2017-05-19 10:00
Håkan Sandgren (S) reagerade starkt på hyressättningen på Spira. Norrahammars               musikkår tvingas betala lika mycket som etablerade artister – vilket omöjliggör för lokala föreningar att hyra in sig i regionens kulturhus.  Bild: Daniel Johansson
Håkan Sandgren (S) reagerade starkt på hyressättningen på Spira. Norrahammars musikkår tvingas betala lika mycket som etablerade artister – vilket omöjliggör för lokala föreningar att hyra in sig i regionens kulturhus. 

Spira tjänade pengar på lokal förening

När Norrahammars musikkår skulle hyra lokal i Spira fick de en obehaglig överraskning. Spira tog så mycket i hyra att det regionala konserthuset gick med vinst – medan föreningen förlorade pengar.
​– Jag blir upprörd, säger Håkan Sandgren (S).

Spira byggdes och finansierades med skattepengar. Tanken har från början varit att lokala föreningar ska ha tillgång till huset. Tidigare har det därför funnits specificerat att till exempel föreningar ska få 50 procent rabatt när de hyr in sig i huset. Men den 10 mars i år ändrade ANA (nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet) uthyrningspriserna på Spira. Det fick oväntade följder direkt.

”Jag blir uppörd”

Norrahammars musikkår har tidigare hyrt in sig på Spira och har då fått ta del av rabatten på 50 procent. Men när de nu under våren skulle göra det så fanns det inga rabatter kvar. Trots att det rör sig om amatörmusiker förväntas de betala lika mycket som exempelvis Mikael Wiehe som lätt säljer slut biljetterna. 

Föreningen lyckades ändå ta in 49 000 kronor i biljettintäkter. Men eftersom hyran var så hög så gick hela den summan till Spira i hyra och servicekostnad för biljettförsäljning. Det regionala kulturhuset kunde då alltså göra en vinst – medan amatörmusikerna i föreningen förlorade pengar på att arrangera evenemanget,

– Jag vill inte gå i polemik i fullmäktige i och med att jag sitter i presidiet. Men jag blir upprörd, säger Håkan Sandgren (S).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Lyfter sällan frågor

Som första vice ordförande i regionfullmäktige så är det sällan Sandgren själv lyfter frågor. Men under regionfullmäktige i tisdags gjorde han ett undantag och skrev en interpellation.
– Den här musikföreningen fick inte behålla en enda krona. Är detta rimligt? Är det det så vi vill ha det? Hur stor vinst ska Spira göra på pengarna de ideellt arbetande tar in? sade han i talarstolen.

Torbjörn Eriksson (KD), första vice ordförande i ANA, svarade under regionfullmäktige. Enligt honom är det inte tänkt att föreningar som musikkåren ska behöva betala så mycket. Han lyfter i stället att förändringen, där man tog bort den bestämda rabatten, öppnar för möjligheten att förhandla om priset. Han nämnde till och med att föreningar som hyr in sig på tider då det inte är annan verksamhet i huset skulle kunna få en ännu högre rabatt än tidigare.

Tacksam för svaret

Sandgren var tacksam för svaret. Han konstaterade dock att det blir konstigt om de ideella krafterna ska tvingas förhandla sig till bra priser i sitt eget kulturhus. Möjligheten att utöva sin kultur i regionen kan inte bestämmas utifrån om man är en bra förhandlare eller inte.

– Den här affären blev en stor förlustaffär för föreningen. Den här föreningen har sagt till mig att de har inga som helst ekonomiska möjligheter att komma tillbaka om inte hyressättningen ändras.Vill vi att det ska vara på detta viset? säger han.