Nyheter.

2017-06-16 14:12
 • ETC Jönköping har kommit över en närmare två timmar lång ljudinspelning från det interna mötet. Chatt-gruppen hade, enligt Näslund, ett enda syfte. De diskuterade och planerade hur de skulle ta makten över Moderaterna i Jönköping. Bild: Daniel Johansson
  ETC Jönköping har kommit över en närmare två timmar lång ljudinspelning från det interna mötet. Chatt-gruppen hade, enligt Näslund, ett enda syfte. De diskuterade och planerade hur de skulle ta makten över Moderaterna i Jönköping.
 • Carin Berggren. Bild: Anna Hållams
  Carin Berggren.
 • Peter Jutterström Bild: Anna Hållams
  Peter Jutterström
 • AnneMarie Grennhag. Bild: Anna Hållams
  AnneMarie Grennhag.
 • Mats Green.
  Mats Green.
 • Sotiris Delis.
  Sotiris Delis.

Toppmoderater anklagas för kränkande chatt-grupp

Flera moderater i Jönköping anklagas för att ha ingått i en chatt-grupp där det har gjorts påhopp och rent rasistiska uttalanden om andra partimedlemmar. ETC Jönköping har kommit över en inspelning från ett internt moderatmöte som det var tänkt att ingen skulle få höra.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den 17 maj samlas den moderata fullmäktigegruppen i Jönköping för ett internt möte. Utöver fullmäktigeledamöterna medverkar länsförbundsordföranden Gottlieb Granberg och partiombudsmannen Tobias Stomilovic. Det är det första gruppmötet sedan Carin Berggren, ett par veckor tidigare, meddelat att hon slutar som kommunalråd. Mötet kommer däremot att handla om någonting helt annat.”Inget lämnar rummet”

Den stora frågan den kvällen är tänkt att vara misstroendeomröstningen mot kommunstyrelseledamoten Ola Helt. När diskussionen påbörjas är det fullmäktigegruppens vice gruppledare, Bert-Åke Näslund, som först får ordet. Han börjar med en lång berättelse som kommer att landa i att han yrkar på ett misstroendevotum. Men det Näslund berättar är någonting som tidigare bara har varit känt i en liten krets. Det är någonting som redan under ett år har diskuterats i både länsförbundsledning och på riksplanet. Men för flera av fullmäktigeledamöterna är det helt nya uppgifter – och under mötet får de lova att aldrig säga något till någon.

–  Ingenting som sägs i det här rummet lämnar det här rummet. Alltså inte media, inga medlemmar, ingen ska få reda på vad som sägs här inne. För då, kan jag säga, då har vi fem procent i nästa val, säger partiombudsmannen Tobias Stomilovic.


GILLAR DU VÅR GRANSKANDE JOURNALISTIK?

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Men ETC Jönköping har kommit över en närmare två timmar lång ljudinspelning från det mötet. 

Enligt vad Bert-Åke Näslund berättar på mötet fick den då nytillträdda gruppledaren Peter Jutterström tillgång till en chatt-grupp i juni 2016. I den medverkade, enligt Näslund, flera moderater som sitter på tunga poster inom partiet – både inom och utanför kommunkretsen. Gruppen hade, enligt Näslund, ett enda syfte. De diskuterade och planerade hur de skulle ta makten över Moderaterna i Jönköping.

– Jag har varit med i det här partiet i 30 år. Jag har sett det mesta av kupper och strategisk planering. Men här fick jag se ett material som jag aldrig har varit i kontakt med. Jag kan inte säga annat än att det är en grupp som har slutit sig samman och har fått kollektivt hjärnsläpp, säger Näslund under mötet.

Kallar sig De goda

Chatt-gruppen var, enligt honom, aktiv ett drygt halvår före och efter valet 2014. Totalt ska det ha ingått 10-15 personer i gruppen. Näslund namnger enbart tre av dem – det avgående kommunalrådet Carin Berggren, tidigare gruppledaren AnneMarie Grennhag samt tidigare vice gruppledaren Ola Helt. Trots att flera fullmäktigeledamöter begär det under mötet så vägrar Näslund namnge flera personer. Senare på mötet kommer däremot Berggren själv att ge namnen på två riksdagsledamöter som också ska ha pekats ut för att ha varit delaktiga i chatt-gruppen.

Gruppen kallade sig, enligt Näslund, för ”De goda”. Tillsammans skulle de utmanövrera andra partimedlemmar som de i chatten kallade för ”De onda”. Näslund redogör för hur politikerna i chatt-gruppen kallade till egna hemliga möten i något som han beskriver som en ”alternativ nomineringskommitté”. Där diskuterade de, enligt honom, vilka personer som skulle få höga poster efter valet 2014. Utöver det planerade de också hur de skulle manövrera ut partimedlemmar som de inte ville skulle ha makt inom moderaterna i Jönköping.

Planerade maktövertagande

En av dem som, enligt honom, diskuterades flitigt i chatt-gruppen var Öppna moderaters tidigare distriktsordförande Cecilia Knypegård. ETC Jönköping har tidigare beskrivit hur det gick till när förbundet skulle välja sin första distriktsstyrelse på ett möte den 16 maj 2014. Ola Helt steg då helt oväntat fram och lanserade en motkandidat till Knypegård. Han föreslog Gislavedspolitikern Sylvester Niklasson – som bara ett år senare skulle visa sig lämna partiet för Sverigedemokraterna. I chatt-gruppen kommer det, enligt Näslund, fram exakt hur gruppen planerade maktövertagandet.

Har antecknat citat

Näslund säger sig ha antecknat citat från chatt-gruppen som han nu, för första gången, läser upp för fullmäktigeledamöterna. Ett av dem är enligt honom skrivet direkt efter mötet för Öppna moderater. 

Han börjar läsa:
– För kännedom. Har jag inte sedan tidigare stått på hata-listan innan så lär jag göra det efter i dag i samma sekund jag föreslog MUF-Gislaveds Sylvester som motförslag till Knypegård i eftermiddagens distriktsstämma för Öppna moderater. Nåväl, allt slutade gott. We are in control av denna aktivitet. Förutom Carin har vi fyra MUF:are i denna styrelse av totalt sju personer. Av de onda blidde det bara Cissi och Kanslist-Marie.

Enligt Näslund är användningen av medlemmar i moderata ungdomsförbundet återkommande. I chatt-gruppen antas ungdomarna kunna styras för att rösta som medlemmarna i chatt-gruppen vill. 

Medan mötet fortsätter kommer Näslund att läsa flera citat från chatt-gruppen. Han säger aldrig vem som ska ha skrivit vad. Han skiljer enbart citaten åt genom att hänvisa till att de är skrivna av ”person ett” eller ”person två”. Det hörs tydligt i inspelningen hur flera fullmäktigeledamöter drar efter andan när Näslund läser vidare.

”Vi ska ta honom efter valet”

En annan person som gruppen, enligt honom, ville manövrera ut var fullmäktigeledamoten Kent Ly. I chatten ska politikerna ha förfasat sig över att Ly i samband med valet 2014 kallade till en egen presskonferens där han diskuterade sin hjärtefråga om förlängda öppettider på krogarna.

Som Näslund beskriver det gick politikerna över alla gränser då de diskuterade Ly. Han läser vidare ur sina anteckningar:
– Vi ska ta honom efter valet. Han kommer att förstå att han passar i disken på sin Vietnamrestaurang eller vad det nu är han driver.

Näslund fortsätter:
– På detta svarar person nummer två: ’Killen ska kölhalas’. (Att kölhalas är en gammal bestraffningsmetod som oftast slutade med döden red. anm.).

Enligt vad Näslund säger på mötet har både Peter Jutterström och Jönköpingsmoderaternas ordförande Thomas Bäuml omnämnts i hårda ordalag i chatten. Men under mötet den 17 maj väljer han enbart att läsa ett citat till. Det handlar om Folke Solheim som genom en personvalskampanj i riksdagsvalet 2014 konkurrerade med Mats Green och Sotiris Delis.

Efter att valresultatet kommit och det blivit klart att Solheim förlorat striden så firade de i chatten, enligt Näslund.
– Jepp, fram med spriten. Folke får väl gurgla sin fula mun i läkarsprit hemma. Intressant hur mycket dynga gubben kommer att prisa samt om en eller flera nu tar avstånd från honom, läser Näslund. 

Han fortsätter:
– Sedan följer en diskussion om vilka som ska bekosta champagnen.

Läs vidare på nästa sida: Nekade till kännedom om chatt-gruppen

Hör delar av inspelningen från mötet på ETC Jönköping:s Facebook-sida!

Detta har hänt: 
2/5 Carin Berggren (M) avgår oväntat som kommunalråd.

17/5  Den moderata kommunfullmäktigegruppen samlas för ett internt möte där gruppledningen väljer att berätta om den påstådda chatt-gruppen. Gruppledningen pekar ut Carin Berggren samt tidigare gruppledaren AnneMarie Grennhag och tidigare vice gruppledaren Ola Helt som medlemmar i gruppen. Utöver det säger de att gruppen innehåller moderater som sitter på tunga poster även utanför kommunkretsen.

29/5 Fullmäktigegruppen röstar för en uteslutning av Ola Helt. Samma kväll lämnar han frivilligt partiet tillsammans med Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson.

30/5 AnneMarie Grennhags man, Bo Grennhag, och Ola Helts fru, Caroline Helt meddelar att de lämnar partiet.

8/6 Gruppledningen berättar om chatt-gruppen för flera partimedlemmar men väljer att inte läsa upp citaten.

9/6 Moderaternas tf partisekreterare Anders Edholm besöker Jönköping.